Soud se postavil na stranu transparentnosti: ERÚ by neměl u solárníků tajit podklady z licenčních řízení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Deutsche See

Energetický regulační úřad by neměl tajit podklady z licenčních řízení se solárními firmami a dalšími podnikateli v energetice. Přestože dokumenty vznikly v soukromých firmách, výluka z informačního zákona se na ně nevztahuje. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, o kterém dnes informovala jeho mluvčí Sylva Dostálová.

ERÚ konkrétně před časem obdržel žádost o podklady, jimiž společnosti Apolo Solar a Olymp prokazovaly splnění podmínek k udělení licence k podnikání v energetických odvětvích. Úřad žádost odmítl, na dokumenty se podle něj vztahuje výluka z informačního zákona. Dokumenty totiž vznikly bez použití veřejných prostředků ve firmách, které informační povinnost ze zákona nemají a se zveřejněním neposkytly souhlas.

Žádosti nemohou být soukromé

Krajský soud v Brně však později zaujal opačný postoj a rozhodnutí ERÚ zrušil. Listiny, kterými žadatel o licenci prokazuje splnění podmínek pro její udělení, prý nemohou mít výlučně soukromý charakter. Na jejich základě totiž ERÚ uskutečňuje svou regulační pravomoc a jejich předložení je nezbytnou podmínkou ke získání licence.

Poskytování listin za základě informačního zákona umožňuje podle krajského soudu veřejnou kontrolu nad udělováním licencí. Když Nejvyšší správní soud rozhodoval o kasační stížnosti ERÚ, ztotožnil se s názorem krajského soudu, uvedla Dostálová.

Ani krajský soud ovšem nevyloučil, že poskytnutí některých listin může ERÚ odmítnout na základě jiných výluk z práva na informace. Jde například o ochranu obchodního tajemství nebo utajovaných informací.

Operace na potírání podvodů v solárním byznysu již odhalila dvě stovky zařízení s dotací pěti miliard