Soul zvažuje konec zóny Kesong, KLDR by přišla o zdroj tvrdé měny

Severokorejská průmyslová zóna Kesong

Severokorejská průmyslová zóna Kesong Zdroj: CC BY-SA 3.0: Nicor

Jižní Korea zvažuje, že zastaví činnost v průmyslové zóně Kesong, kterou provozuje společně s KLDR. Je to jedno z možných trestných opatření v reakci na to, že Severní Korea o víkendu vypustila raketu dlouhého doletu. Na svém webu o tom dnes informovala stanice Hlas Ameriky.

Jihokorejský ministr pro sjednocení Hong Jong-pchjo v pondělí řekl poslancům, že „se vláda postará o to, aby Severní Korea zaplatila daň za svůj nedávný jaderný test a za vypuštění rakety dlouhého doletu“. Uzavření průmyslového komplexu Kesong je podle něj jednou ze zvažovaných možností.

Jižní Korea zpřísňuje opatření vůči KLDR od 6. ledna, kdy Pchjongjang uskutečnil svůj čtvrtý nukleární test. Severní Korea tehdy tvrdila, že testovala silnou vodíkovou bombu, experti to ale zpochybnili. Soul krátce po zkoušce pozastavil humanitární pomoc Pchjongjangu a omezil mezikorejské kontakty.

V neděli Severní Korea odpálila raketu se satelitem, který je podle ní určen k pozorování Země. Západ to označil za zástěrku pro test raketových zbrojních technologií.

Důležitý zdroj tvrdé měny pro KLDR

Jižní Korea nyní zvažuje, že by uzavřela průmyslový komplex, ve kterém v současnosti pracuje ve zhruba 120 jihokorejských továrnách na 54 tisíc Severokorejců. Pro KLDR je Kesong důležitým zdrojem tvrdé měny.

Průmyslový komplex Kesong se nachází na severokorejském území. V dubnu 2012 Severní Korea komplex zavřela na protest proti společným americko-jihokorejských vojenským manévrům, po několika měsících ho ale znovu uvedla do provozu.

Jihokorejské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že severokorejský satelit je na oběžné dráze, zatím ale není jasné, zda funguje. Nebyl z něj totiž zatím zachycen žádný signál. KLDR již v roce 2012 vypustila raketu Unha-3 s pozorovací družicí, ani u ní ale nebyl signál nikdy zaznamenán.

Podle jihokorejského ministerstva obrany nový odpal svědčí o tom, že Severní Korea disponuje v současnosti raketami s doletem 12 tisíc kilometrů. Otázkou je, zda již ovládá technologii, která by umožnila návrat rakety do atmosféry. To je podle BBC klíčové pro případ, že by chtěla použít raketu jako zbraň.