Spojené státy viní BP z hrubé nedbalosti

Deepwater Horizon

Deepwater Horizon Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy přitvrdily postoj vůči společnosti BP kvůli ropné havárii v Mexickém zálivu. Americké ministerstvo spravedlnosti ji obvinilo z hrubé nedbalosti a úmyslného pochybení. Těžařům tak hrozí postih až ve výši 21 miliard dolarů. Očekává se, že se záležitost na počátku příštího roku dostane před soud v New Orleansu.

„Chování, slova a činy čelných představitelů BP nemohou být tolerovány ani ve firmě střední velikosti vyrábějící textil určený k prodeji v obchodním domě na předměstí,“ vyjadřují své přesvědčení vládní právníci v materiálu doručeném soudu.

Exploze na těžební plošině Deepwater Horizon v dubnu 2010 zabila jedenáct lidí, zařízení se za dva dny potopilo. Z vrtu pak po tři měsíce unikala ropa, moře znečistilo téměř pět milionů barelů suroviny. Úřady jsou přesvědčeny především o tom, že BP a firma Transocean, jíž patřila plošina, špatně vyhodnotily tlakovou zkoušku vrtu.

„Takový jednoduchý, zcela základní a pro bezpečnost kritický test mohl být neskutečně zpackán mnoha způsoby, mnoha lidmi, což představuje hrubé zanedbání,“ uvádí se ve vládním dokumentu.

Společnost se proti těmto nařčením ohradila. „BP věří, že to nebyla hrubá nedbalost. a těší se, až o tom na lednovém soudu předloží důkazy,“ uvedl ropný gigant ve svém prohlášení.

Mezitím se má začátkem listopadu rozhodovat o dohodě firmy s více než sto tisící jednotlivci, například rybáři a provozovateli přímořských hotelů, o odškodném v předpokládané výši 7,8 miliardy dolarů. Společnost kvůli tomu rozprodává svůj majetek.

Podle některých názorů chce BP tohoto soudu využít k dosažení výhodnější pozice pro spor s americkou vládou, proto se ministerstvo dopředu ozvalo. Na jeho krok reagovaly včera poklesem akcie firmy.