Společná výuka škol a firem nabrala zpoždění

učiliště

učiliště Zdroj: E15

Týden výuka na učilišti, týden práce přímo ve firmě. Tak má zjednodušeně vypadat takzvaný duální systém výuky žáků zejména v technických oborech. Pilotní projekt systému, jehož plošné zavedení prosazuje Svaz průmyslu a dopravy, měl původně startovat se začátkem školního roku. Jednání se ovšem zpozdila, a tak se termín 1. září nestihl.

Svaz obdržel příslib ministerstva školství, že bude na projekt vyhrazeno 47 milionů korun. V každém kraji by se tak do něj mohly zařadit dvě firmy a dvě školy. „Jednání pokračují. Podniky i školy poukazují na to, že není třeba čekat na začátek dalšího školního roku,“ říká mluvčí svazu Milan Mostýn.

Duální systém má pomoci vychovat novou technicky vzdělanou generaci pracovníků, které český průmysl kriticky potřebuje. Tento model spolupráce firem a škol se osvědčil zejména v Německu, které má podobný profil hospodářství. Na potřebě posílit technické obory na všech úrovních se shodují zástupci podniků i státu.

Kdo vychová učně?

„Během pěti deseti let odejde poslední generace techniků, která ještě nyní průmysl drží. Potřebujeme tisíce frézařů, svářečů, strojařů,“ konstatuje prezident Svazu průmyslu .

Autor je redaktorem magazínu Profit