Stát upraví podmínky podpory obnovitelných zdrojů, inspiraci našel v Německu

Ilustrační foto větrné elektrárny

Ilustrační foto větrné elektrárny Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Magazín E15 Premium Energie Česka
Ilustrační foto větrné elektrárny
Yellow Energy, solární elektrárny
4
Fotogalerie

Česko bude po roce 2020 pořádat aukce, v níž budou investoři do obnovitelných zdrojů energie soutěžit o co nejnižší podporu. Po vzoru Německa a dalších zemí s aukcemi jako novým nástrojem podpory počítá ministerstvo průmyslu a obchodu. „Prospěje to rozvoji obnovitelných zdrojů v Česku. Zároveň by aukce mohly pomoci změnit názor veřejnosti, že OZE jsou něco, co nás jen stojí desítky miliard korun ročně,“ říká ministr průmyslu Jiří Havlíček.

Pravidla pro aukce chce ministerstvo vepsat do novely zákona o podporovaných zdrojích energie. Její součástí bude také mechanismus pro kontroly, zda obnovitelné zdroje nepobírají nadměrnou podporu, a podpora pro biometan. „Do konce letošního roku musíme návrh novely předložit vládě,“ dodává Ladislav Havel, ředitel odboru elektroenergetiky na MPO.

Převést podporu OZE z výkupních cen a zelených bonusů na vydražené garantované výkupní ceny požadují po členských zemích pravidla Evropské unie. V Česku by v podstatě šlo o obnovení podpory, protože od roku 2013 nemají na podporu nárok ani solární ani nové větrné elektrárny. „Zatím shromažďujeme zkušenosti z ostatních zemí, které už aukce zavedly. Díváme se do Německa, Francie či Dánska. Chceme využít pravidla, která už někde úspěšně fungují,“ uvádí Havel.

Ministerstvo průmyslu až dosud razilo tezi, že v Česku už není velký potenciál pro rozvoj velkých obnovitelných zdrojů. V energetické koncepci sází především na malé solární instalace na střechách domů nebo firemních objektů. Aukce se však v západní Evropě používají především pro podporu velkých instalací. Samotná pravidla Evropské unie uvádějí, že na stavbu malých elektráren se aukce používat nemusí.

Česko se při přípravě pravidel pro aukce bude vypořádat s tím, že stávající pravidla pro veřejnou podporu v energetice platí v EU jen do roku 2020. „Co bude potom, zatím není jisté. Proto bude těžké nastavit už teď pravidla pro období po roce 2020,“ vysvětluje Jan Kanta z ČEZ.

Po vyjasnění, jak bude vypadat podpora obnovitelných zdrojů v budoucnu, volají už dlouho zástupci asociací pro podporu zelené energie. Od zrušení podpory v roce 2013 celý obor v Česku stagnuje. Částečně se v posledním roce oživily jen instalace malých střešních elektráren, na které dává stát podporu z programu Nová zelená úsporám. Nově si o dotace na stavbu až jednomegawattové elektrárny budou moci požádat malé a střední firmy s operačního programu OP PIK.

Jak by mohly aukce vypadat, naznačují německé zkušenosti. Letos v srpnu soutěžili investoři o podporu na větrné parky na souši. Spolkový síťový regulátor vyhlásil, že celková podpořená kapacita v srpnové aukci dosáhne tisíce megawattů. Největší přípustný projekt může mít maximálně 322 megawattů.

Investoři se nesmí říct o vyšší výkupní cenu elektřiny než 70 eur za megawatthodinu. Nakonec se elektřina z nových elektráren vydražila v rozmezí od 35 do 42,90 eur za megawatthodinu. Podobně v Německu už fungují také aukce na stavbu solárních elektráren.

O energetice čtěte více v magazínu E15 Premium Energie Česka. Objednávejte zde >>> 

Video placeholde

Magazín E15 Premium Energie Česka • E15