Státní přepravce ropy Mero získal podíl v ropovodu TAL

Mero

Mero Zdroj: CTK

Státem vlastněný přepravce ropy Mero získal od společnosti Shell Deutschland Oil pětiprocentní podíl v ropovodu TAL. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Česko transakcí zvýší svou energetickou bezpečnost, když nebude tolik závislé na dodávkách ropovodem Družba. Smluvní strany se dohodly, že cenu obchodu zveřejňovat nebudou. Mero hradilo transakci z vlastních zdrojů.

„Pro nás je to strategická, důležitá investice, která je z hlediska zabezpečení strategických dodávek ropy do České republiky klíčová,“ řekl ministr.
„Vlastnictví podílu dává jeho držiteli důležitá vlastnická práva, například jmenování zástupce do řídícího výboru společnosti,“ uvedla společnost Mero.

Jako podílník v TAL Česko posílilo svoji energetickou bezpečnost v oblasti zajištění dopravy ropy. Akcionáři s podílem minimálně pěti procent totiž mají nejen právo nominovat svého zástupce do řídícího výboru společnosti, ale především mají přednostní právo transportu své ropy. „Kupovaná procenta jsou objemem malá, ale svým významem nesmírně velká,“ dodal generální ředitel Mero Jaroslav Pantůček.

Po vypořádání této transakce bude Shell držet v ropovodu TAL podíl 19 procent, dosud měl 24 procent. Dalšími akcionáři ropovodu jsou OMV (25 procent), Ruhr Oel (11 procent), Eni (deset procent), Petroplus (deset procent), BP (devět procent), ExxonMobil (šest procent), ConocoPhillips (tři procenta) a Total S.A. (dvě procenta).

Stát chce posílit svou roli v petrochemickém průmyslu

Ropovod TAL (The Transalpine Pipeline) vede z italského Terstu do Německa a proudí jím ropa z Kaspické oblasti, Blízkého východu a severní Afriky. V německém Ingolstadtu na TAL navazuje ropovod IKL, jímž teče surovina do Česka.

Vstup Česka do ropovodu TAL není jedinou změnou, kterou stát chystá v oblasti zajištění bezpečných dodávek ropy do Česka. Během dvou, tří týdnů má porada ekonomických ministrů projednat návrh strategické koncepce, kterou v této oblasti připravuje ministerstvo průmyslu obchodu (MPO) spolu například s resortem financí a společnostmi Mero a Čepro, řekl dnes šéf MPO Kuba. Koncepce podle něj počítá mimo jiné s posílením role státu v rafinérském a petrochemickém průmyslu.

Ropná tahanice ukázala slabiny státu