Stavbu jaderných bloků komplikují evropská energetická pravidla i nedostatek lidí

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: CTK

Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
8
Fotogalerie

Přípravu nových jaderných bloků mohou zkomplikovat nová evropská energetická pravidla. Česko by si podle nich nemuselo stavbu v Evropě obhájit.

Nový jaderný blok v Dukovanech musí získat stavební povolení v příštích deseti letech. „Pokud vláda neschválí, kdo bude elektrárnu stavět a jak ji bude financovat, posunou se termíny všech dalších kroků. Nebude možné vybrat dodavatele či zpracovat dokumentaci,“ uvedl na letošní jaderné konferenci NERS vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller.

Jenže to není zdaleka jediná mina v už tak napjatém harmonogramu přípravy nových jaderných bloků. Zkomplikovat české jaderné plány může třeba projednávaný evropský energetický balíček. Podle návrhu nových evropských pravidel by se hodnotila potřeba stavby nových elektráren ne v rámci jednotlivých států, ale větších regionů.

„Česko by pak mohlo mít problém prokázat, že bude čelit nedostatku elektrárenské kapacity,“ upozorňuje Jaromír Novák, generální ředitel konzultantské společnosti Euroenergy. Zatím vláda pracuje s argumentem, že po roce 2035 bude třeba v České republice nahradit 3190 megawattů odstavených elektráren.

„Německo tady neumožní jednoduchou výstavbu jaderné elektrárny,“ dodává Michal Šnobr, poradce J&T Banky pro energetiku. Stávající vláda dokázala prosadit změny ve stavebním zákoně, které urychlí přípravu pro získání potřebných povolení pro stavbu. „Tato novela ale významně nepomůže. Pokud se nepřijme zvláštní zákon o výstavbě nových jaderných bloků, tak se termíny výstavby nedají stihnout,“ je přesvědčen Václav Matyáš, předseda Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Schopnost Česka postavit včas a podle rozpočtu novou jadernou elektrárnu bude omezovat také postupný úbytek kvalifikovaných lidí, kteří mají zkušenosti s výstavbou elektráren, licencováním a jejich uváděním do provozu. „S tím se kromě Ruska potýkají všechny evropské země,“ říká Jiří Marek, předseda Spolku jaderných veteránů.

Kritici jaderné energetiky argumentují, že příklady zpožděných a několikanásobně prodražených elektráren v Evropě a Spojených státech dokazují, že novou jadernou elektrárnu dnes dodavatelé postavit podle slíbených plánů nedokážou. „V Česku ale takové excesy jako ve Finsku nebo Spojených státech nehrozí. Tam nebyla před vydáním povolení hotová dokumentace. To náš licenční proces neumožňuje. Navíc tam selhala investorská kontrola projektu. Ani to české zákony v takovém rozsahu nedovolí,“ tvrdí Štuller.