Stojnev: Bulharský ČEZ a další distributory znárodnit nechci

ČEZ

ČEZ

Bulharský ministr hospodářství a energetiky Dragomir Stojnev couvá ze svých předchozích výroků o možnosti znárodnění bulharských distributorů elektřiny, mezi něž patří i dcera české skupiny ČEZ. „Nikdy jsem o znárodnění distribučních společností nemluvil. To je interpretace opozičních politiků a novinářů,“ řekl Stojnev po zasedání Rady ministrů.

Ministr připustil, že nynější spor mezi distributory a státní společností NEK o vzájemné dluhy, které dosahují výše přes 300 milionů leva, má kořeny v rozhodnutích předchozí vlády premiéra Bojka Borisova. Ta padla loni i kvůli lidovým protestům proti drahé elektřině.

ČEZ stejně jako další distribuční společnosti EVN a Energo-Pro tvrdí, že NEK jim dluží peníze za elektřinu z obnovitelných zdrojů. Stojnev dnes prohlásil, že hlavním problémem je 1000 megawattů obnovitelných zdrojů, které byly připojeny do sítě v roce 2012 a s nimiž nastavené parametry financování obnovitelných zdrojů nepočítaly, uvedl bulharský server Standart.

S provozovateli obnovitelných zdrojů chce ministerstvo jednat o řešení. Energetický regulátor DKEVR bude muset vypracovat metodiku, jak zelenou energii dál podporovat.

Do sítě je napojeno třikrát víc solárů

Energetický expert Atanas Tasev upozorňuje, že původní plán rozvoje obnovitelných zdrojů počítal s tím, že například u fotovoltaických elektráren dosáhne instalovaný výkon letos 330 megawattů. Ve skutečnosti je do sítě zapojeno 1013 megawattů.

Stejně tak se při nastavování financování zelené energie počítalo, že budou v provozu 1250 hodin za rok, místo toho vyráběly 1500 hodin. „Znamená to, že vyrábějí mnohem více elektřiny, než se předpokládalo. Podpora obnovitelných zdrojů by se proto měla přehodnotit a nastavit podle skutečné výroby,“ říká Tasev.

Podobně jako ministr hospodářství navrhuje, aby se přezkoumaly smlouvy s provozovateli obnovitelných zdrojů a upravily výkupní ceny podle skutečné využitelnosti jednotlivých zdrojů. Druhým opatřením by mělo být postupné zvyšování cen elektřiny, která regulátor loni dvakrát snížil. „Ať chceme, nebo ne, stejně nejpozději v roce 2015 budeme muset elektřinu zdražit. Pokud zůstane její cena regulovaná, dočkáme se velkého skokového růstu,“ varuje Tasev.