Tata Steel prodá závod v britském městě Scunthorpe firmě Greybull

Tata Steel

Tata Steel Zdroj: Tata Steel

Indická ocelářská společnost Tata Steel prodá britské investiční firmě Greybull Capital svou divizi Long Products Europe, jejíž součástí je i závod v britském městě Scunthorpe. Dohoda, v jejímž rámci Greybull připraví investiční balíček v hodnotě 400 milionů liber (13,5 miliardy korun), by podle zpravodajského serveru BBC měla zabezpečit více než 4000 pracovních míst. Zaměstnanci jsou nicméně žádáni, aby přistoupili na snížení mezd.

Společnost Long Products Europe vyrábí ocelářské produkty pro železniční a stavební sektor. Společnost Greybull uvedla, že divize po dokončení transakce změní název na British Steel. Kromě ocelárny ve Scunthorpe bude zahrnovat například i závody v britském městě Teesside a francouzském městě Hayange.

Indická společnost Tata Steel koncem března oznámila, že hodlá prodat veškeré své aktivity v Británii. To vyvolalo obavy z ohrožení zhruba 15 tisíc pracovních míst a vedlo ke kritice vlády Davida Camerona. Divize Long Products Europe byla nicméně vyčleněna k prodeji už v roce 2014 a společnost Greybull o její koupi posledních devět měsíců jednala.

Dnešní oznámení představuje z hlediska dlouhodobé budoucnosti britského ocelářství a výroby oceli ve Scunthorpe krok správným směrem

Britský ministr obchodu a podnikání Sajid Javid dohodu o prodeji divize vítá. „Dnešní oznámení představuje z hlediska dlouhodobé budoucnosti britského ocelářství a výroby oceli ve Scunthorpe krok správným směrem,“ prohlásil ministr. „Tato dohoda dává pozitivní signál všem potenciálním investorům, kteří se zajímají o zbytek britských aktivit společnosti Tata,“ dodal.

Británie je zemí, na kterou tvrdě dopadá krize v evropském ocelářském sektoru - ta je hlavně důsledkem nadprodukce a levného dovozu z Číny. Britské hutě mají navíc jedny z nejvyšších nákladů na energii na světě, což je důsledek série daní a poplatků na podporu obnovitelných zdrojů. Tamní firmy také musejí platit vysoké daně z nemovitostí, které jsou desetkrát vyšší než v jiných zemích EU. Jen loni v ocelářském sektoru v Británii zanikly tisíce pracovních míst.