Tchaj-wan uzavře novou jadernou elektrárnu. Údržba přijde na miliardy

Longmen Nuclear Power Plant

Longmen Nuclear Power Plant Zdroj: CC:CC-BY-SA-3.0/Toach japan/wikimedia.org

Tchajwanská vláda se rozhodla prozatím uzavřít a nespouštět téměř dokončenou novou jadernou elektrárnu, která měla zahájit provoz v příštím roce. Reagovala tak na protesty a kritiku obyvatel, podle nichž není elektrárna dost bezpečná. O její budoucnosti má proto rozhodnout referendum.

Podle údajů ministerstva energetiky dosáhnou náklady na údržbu odstavené elektrárny během následujících tří let čtyř miliard tchajwanských dolarů, tedy asi 2,75 miliardy korun. Tři roky je odhadovaná doba, kterou je třeba na uspořádání celonárodního referenda.

V dubnu zablokovalo na 30 tisíc protestujících hlavní dopravní tepnu v Tchaj-peji s požadavkem, aby vláda zastavila plány na spuštění jaderné elektrárny. Policie dav rozháněla vodním dělem; následné střety si vyžádaly 40 zraněných.Nová elektrárna má být na Tchaj-wanu čtvrtá. Tři v současnosti fungující jaderné elektrárny zajišťují v zemi asi 20 procent energie.

Roční výroba elektřiny z jádra podle zemíRoční výroba elektřiny z jádra podle zemíRoční výroba elektřiny z jádra podle zemí | World Nuclear Industry Status Report 2014Zdroj: World Nuclear Industry Status Report 2014

Obavy z jaderné energetiky na Tchaj-wanu stouply po roce 2011, kdy zemětřesení a následná vlna cunami způsobily katastrofu japonské jaderné elektrárny Fukušima. Stejně jako Japonsko i Tchaj-wan je pravidelným dějištěm zemětřesení. V září 1999 zasáhly ostrov otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály, které zabily asi 2400 lidí.

Podíl atomových elektráren na globální výrobě elektřiny dramaticky klesl. V současné době je dokonce na nejnižší úrovni od konce 80. let. Tvrdí to World Nuclear Industry Status Report za rok 2014. Důvodem je především odstavení japonských reaktorů po katastrofě v elektrárně Fukušima, ale také stárnutí existujících reaktorů a pomalá výstavba nových. Význam jádra bude podle studie klesat i do budoucna.

Podíl jádra na dodávkách elektřiny (1990 - 2013)Podíl jádra na světových dodávkách elektřiny (1990 - 2013)Podíl jádra na světových dodávkách elektřiny (1990 - 2013) | World Nuclear Industry Status Report 2014Zdroj: World Nuclear Industry Status Report 2014

Podíl jaderné energie na dodávkách elektřiny aktuálně klesl na 10,8 procenta, což je nejslabší výsledek od konce 80. let, uvádí report. Svého vrcholu naopak jádro dosahovalo v polovině 90. let – v roce 1996 si jaderná energetika připsala rekordní podíl 17,6 procenta.

V otázce, zda se jaderné energetice podaří zvrátit dlouhodobý trend, začínají převládat skeptické názory. Současný počet reaktorů v provozu klesl na 388, což je o 50 méně než v roce 2002.

Výstavba nových reaktorů je časově a finančně velmi nákladná. K červenci 2014 bylo ve výstavbě celkem 67 projektů po celém světě, z nichž ovšem 49 nabralo zpoždění. Osm reaktorů se dokonce staví už více než 20 let. Nepříznivá situace se dokonce nevyhýbá ani Číně, která jadernou energii silně prosazuje a v současné době má rozestavěno hned 28 elektráren.

Počet zapnutých a vypnutých reaktorů (1954 - 2014)Počet zapnutých a vypnutých reaktorů (1954 - 2014)Počet zapnutých a vypnutých reaktorů (1954 - 2014) | World Nuclear Industry Status Report 2014Zelená - zapnuté reaktory, Oranžová - vypnuté reaktory

TCHAJWANSKÝ TEMELÍN