Temelín by byl pro Čínu klíčovou zakázkou

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Když se čínský vicepremiér Čang Kao-li v Praze zmínil, že by čínské firmy rády postavily v Česku jaderné reaktory v Temelíně nebo Dukovanech, nemluvil do větru. Čína se dlouhodobě netají, že se chce prosadit ve světě i s jadernými technologiemi. K tomu potřebuje první velkou referenční zakázku.

„Poprvé jsme od čínského vicepremiéra slyšeli jasné prohlášení, že pokud se bude konat tendr na dostavbu Temelína, tak by se ho rády zúčastnily také čínské společnosti. Předpokládám, že to bude předmětem dalších jednání,“ řekl na Čínském investičním fóru ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Čína zatím postavila jen starší reaktory

Zatím Čína postavila jen dva menší staré reaktory v Pákistánu. Potíž je i v tom, že stávající modely reaktorů patří ke druhé generaci elektráren, tedy těch, které už v Česku stojí. Reaktory pokročilé třetí generace teprve vyvíjí. Opírá se přitom hlavně o technologii amerického Westinghousu.

„O čínských projektech určených pro domácí trh toho víme mnohem méně než o reaktorech Rosatomu, Arevy a Westinghousu, které se v Číně staví. Jde o projekty ACC 1000+ a CAP 1400 deklarované jako Generace III se zohledněním zkušeností z fukušimské havárie. Pro nás však je to zatím jen deklarace,“ hodnotí čínské projekty šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Nyní se výrobci obou modelů snaží získat licenci pro umístění stavby ve dvou čínských lokalitách. „Mohli bychom do šesti až osmi let vidět referenční bloky v provozu. Jestli budou splňovat úplně všechny požadavky, které jsou nyní samozřejmé z pohledu přijatelnosti v EU, zatím nelze říci,“ dodává Drábová.

Jaderná Čína: tři společnosti, tři modely reaktorů

Čínský civilní jaderný program je při pohledu zvenčí poněkud nepřehledný. Konkurují si v něm tři společnosti a každá vyvíjí vlastní model reaktoru. Čínská kantonská jaderná korporace (CGN) se postupným zvyšováním výkonu dřívějších modelů odvozených od francouzské technologie dopracovala k typu CPR 1000 s výkonem přes 1000 megawattů. CGN jich nyní staví v Číně osmnáct, konstrukčně jde ale o starý typ. Firma nicméně vytvořila v roce 2008 společný podnik s francouzskou Arevou, která v Číně staví svůj nový reaktor EPR. Podnik má zajistit přesun nejnovější francouzské technologie do čínských rukou.

Na nových generacích reaktoru pracuje Čínská národní jaderná korporace (CNNC), která má model ACC 1000+. Ten má najít uplatnění také na zahraničních trzích. Kromě něho je z 60 procent hotový design CAP1400, který vyvíjí Státní jaderná technologická společnost (SNPTC). Tento model je však odvozený od reaktoru AP1000, který v Číně staví a v Česku nabízel Westinghouse.

Jan Stuchlík: Temelín made in China