Temelín získá zelené razítko ještě letos

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Posuzování vlivu dostavby jaderné elektrárny v Temelíně na životní prostředí, známé pod zkratkou EIA, skončí vydáním stanoviska ve druhé polovině letošního roku. Na včerejší odborné konferenci deníku E15 o energetické koncepci to řekl náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč. „Máme zájem, aby se proces EIA příliš nepřekrýval s tendrem na dodavatele elektrárny,“ řekl Hlaváč.

Tři zájemci o kontrakt za stamiliardy korun předloží své nabídky letos v létě, výběrové řízení má však pokračovat až do konce roku 2013, kdy má padnout verdikt o vítězi tendru.

Dostavbu Temelína nyní čeká potenciálně výbušné posuzování také za českými hranicemi – vyjádřit se má též německá a rakouská veřejnost. Premiér Petr Nečas oběma zemím předložil nadstandardní nabídku, že Češi na jejich území uspořádají veřejné diskuze nad rámec EIA. Rakousko je známé jako tradiční odpůrce jaderné energetiky a také německá veřejnost dotlačila loni spolkovou vládu v Berlíně k postupnému opuštění jádra.

O účast v mezistátním posuzování stavby třetího a čtvrtého jaderného bloku v Temelíně již dříve projevily zájem Rakousko, Slovensko, Polsko a spolkové země Bavorsko a Sasko. Loni proběhly mezistátní konzultace s Rakouskem a německým Bavorskem. K dokumentaci EIA předložené firmou ČEZ dorazilo také zhruba sedm tisíc rakouských a tři tisíce německých vyjádření. Překlad odborného posudku už byl zaslán právě do Německa, Rakouska a Polska.

„Je nutné dodržet nejvyšší bezpečnostní standardy,“ zdůraznil Hlaváč, který citoval šéfku úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou. „Nebudeli veřejnost jaderným zdrojům důvěřovat a akceptovat je, dlouhodobě nepřežijí, i kdyby byly technicky naprosto bezchybné a ekonomicky snášely zlatá vejce,“ řekla Drábová. Více E15.cz

Energetická koncepce v bodech

Včerejší odborné setkání deníku E15 naznačilo klíčové body k další diskuzi o připravované státní energetické koncepci: - evropská nejistota v energetice vybízí k českým řešením - detailnější strategie se má týkat kratšího období 10 až 15 let - pevné výkupní ceny jaderné elektřiny jsou jednou z možností (podle části řečníků ale jádro nemá budoucnost) - podíl jaderné energetiky nesmí být přehnaně vysoký - ke stabilním jaderným zdrojům potřebujeme i ty flexibilní, možná se Česko spolehne na německé plynové zdroje.