Temelínem proti sdílené evropské nezodpovědnosti?

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15
Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15
Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15
Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15
Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15
7
Fotogalerie
V evropské energetice vyrůstá sdílená nezodpovědnost podobně jako v případě eura. Mnohé země počítají s tím, že elektřinu budou dovážet, aniž by řešily odkud. Dostavba Temelína je jedním z mála velkých plánů v Evropě a Česko by se ho nemělo vzdávat kvůli iracionálním argumentům. Na konferenci Leading Minds Forum pořádané deníkem E15 to řekl velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. Dodal ale, že by se v energetice mělo hledat celoevropské řešení.

Ohledně vývoje energetického trhu v Evropě panuje spousta otazníků. Na tom se shodli všichni panelisté konference deníku E15, přestože měli různé názory na to, jak by v budoucnu měl energetický mix Česka vypadat.

Bartuška má ale jasno - v moři nejistoty by Česko mělo vsadit na zdroj se stabilní výnosností a tím jádro je. „Temelín může být postaven v případě, že bude stanoven jasný rámec výnosnosti energetických staveb,“ dodal k tomu Bartuška.

Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15 | E15 Anna Vackova

Podobně to vidí i ministerstvo průmyslu. Česko by podle resortu mělo dál na jádro sázet a jeho podíl v mixu posilovat. Přesné parametry v rámci státní energetické koncepce aktualizuje, počítá ale zřejmě s tím, že jaderné elektrárny pokryjí v budoucnu více než polovinu tuzemské produkce elektřiny.

Budoucnost energetického trhu se těžko odhaduje

Ministerstvo životního prostředí podle náměstka resortu Ivo Hlaváče považuje jádro za perspektivní zdroj i z hlediska snižování emisí CO2, které podle něj vychází levněji než u alternativních zdrojů. „Je to stabilní zdroj pro základní zatížení, spotřeba paliva je nízká,“ přidal další výhody jaderných elektráren Hlaváč.

Čtěte také:

Jádro má po dostavbě Temelína tvořit polovinu energie

Jan Žižka: Temelín je jistota v evropském chaosu

Hlaváč ale zároveň uznal, že debata o návratnosti investice do dostavby Temelína je legitimní. Není jasné, jestli Česko nový zdroj nutně potřebuje. Konkurenceschopnost Temelína bude záviset na cenách elektřiny v Evropě, vývoji cen emisních povolenek, a to jsou parametry, které se kvůli současné rozkolísanosti energetického trhu těžce odhadují. Za rozhodující pro jakékoli plánování v energetice Hlaváč označil stabilní legislativní prostředí.

Sequens: Jádro bude brzy stejně drahé jako obnovitelné zdroje

Státní energetická koncepce sázející na rostoucí podíl jádra jde podle Edvarda Sequense ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla opačným směrem než vyspělá Evropa. V EU klesá podíl energie z jádra a uhlí, roste u té z plynu a obnovitelných zdrojů.

V době, kdy by Temelín měl začít elektřinu produkovat, už se podle Sequense ceny za jadernou a obnovitelnou energii téměř vyrovnají. Ta jaderná se zdražuje, započítávají se do ní totiž mimo jiné i rostoucí bezpečnostní nároky, řešit se musí i uskladnění vyhořelého paliva; u obnovitelných zdrojů se naopak díky zlepšujícím se technologiím náklady snižují.

Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15 | E15 Anna Vackova

Po dostavbě Temelína bude Česko zbytečně řešit, jak spotřebovat přebytky energie, míní Sequens. A podle něj je pochybná i ministerstvem průmyslu proklamovaná energetická soběstačnost Česka díky Temelínu, protože budeme v tuzemsku dál závislí na dovozu uranu.

Jak s nepružným jádrem zvládat výkyvy poptávky?

Podle analytika Jana Ondřicha z Condole Partners stát dostatečně neřeší, kam bude v případě dostavby Temelína přebytky vyrobené elektřiny vyvážet. Německo podle něj třeba počítá jen se zhruba pětiprocentním dovozem. Ondřich navíc zmínil možný problém s tím, že jaderné elektrárny nejsou schopné pružně reagovat na zvýšenou poptávku po elektřině ve špičkách.

Výkyvy v dodávkách elektřiny by mohlo Česko krýt prostřednictvím plynových elektráren v Německu, reagoval na to vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer.

Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15Konference Leading Minds Forum pořádaná deníkem E15 | E15 Anna Vackova

Podle Gebauera je možné toto řešení zakomponovat do připravované státní energetické koncepce. Německo se podle něho nabízí jako optimální volba, protože tam mají s provozováním plynových elektráren patřičné zkušenosti.

„Chceme být soběstační v základních dodávkách a špičky případně ponechat trhu, nabídka plynových elektráren je v tomto poměrně široká. Kapacity se již dnes takto běžně nakupují,“ uvedl Gebauer s tím, že Česko nemusí být čistým vývozcem energie. Ve špičkách si může pomoct dovozem, který nemusí být nutně dražší, než tuzemská výroba. Sázka na jádro ale podle něj umožní soběstačnost v základním zatížení, a to je podle něj rozhodující.

Druhé diskuzní setkání na platformě Leading Minds Forum k budoucnosti energetiky v České republice proběhne 20. 4. 2012 v Hotelu Ambassador – Zlatá Husa.

Téma: Kdo bude v roce 2020 zásobovat české domácnosti teplem?