Temelínu hrozí další průtahy

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Britannica.com

Dostavbě jaderné elektrárny v Temelíně za stovky miliard korun hrozí další zdržení. Šéfové společnosti ČEZ i vládní zmocněnec Václav Bartuška chtějí už před zahájením stavby vidět vybranou technologii v provozu někde jinde na světě. „V tom se absolutně shodneme,“ uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Poslední zprávy však ukazují, že některé referenční jaderné bloky nebudou v provozu ani v roce 2013, kdy ČEZ hodlá vyhlásit vítěze výběrového řízení na výstavbu dvou nových temelínských reaktorů.

Další zpoždění se nyní rýsuje u referenčního bloku francouzské Arevy, která ho staví ve finském Olkiluotu. Finská firma TVO, která je v podobné roli jako český ČEZ, obvinila z průtahů právě Arevu. Nový blok může podle Finů začít fungovat až v roce 2014. Areva je přitom jediným ze tří temelínských uchazečů, který staví moderní bloky takzvané třiapůlté generace v Evropské unii. Ten první ve Finsku měl být dokončen už v roce 2009.

Zatímco Bartuška navrhl, aby smlouva s vítězem temelínského tendru nebyla podepsána do doby, než ukáže funkční referenční blok, ČEZ takový postup nepovažuje za možný podle zákona o veřejných zakázkách. Mluvčí Nováková však upozorňuje, že případný podpis na konci roku 2013 ještě neznamená plné zahájení výstavby. „Podpis smlouvy bude znamenat zahájení projekčních prací na dokumentaci k územnímu rozhodnutí a v případě jeho získání na dokumentaci ke stavebnímu povolení. Plný souhlas ke všem činnostem na projektu obdrží dodavatel až po získání všech povolení k výstavbě,“ uvedla Nováková. A to už by měly být k dispozici i provozní zkušenosti s vybraným projektem.

Na druhé straně Nováková zdůrazňuje, že teprve uzavření smlouvy s vítězem výběrového řízení a její podpis může dát společnosti ČEZ dostatečnou jistotu ve vztahu s dodavatelem. Pochybnosti se týkají i dalších uchazečů o dostavbu Temelína, tedy česko-ruského konsorcia Škody JS s Rosatomem a amerického Westinghouse. Pověsti ruského Rosatomu ublížila nehoda při stavbě nového bloku Leningradské elektrárny letos v červenci. Ta sice neměla žádné tragické následky, ale zvýšila pochybnosti o ruských reaktorech MIR.1200. Litevský ministr zahraničí Audronius Ažubalis například Rusům vyčetl, že své projekty utajují. Rusové ovšem uvedli, že problém není v designu, který chtějí prodat také Čechům, ale v pochybení konkrétního subdodavatele na stavbě.

Americký Westinghouse má zase potíže s tím, že dosud nezískal licenci pro nové reaktory AP 1000 v USA, i když už je staví v Číně. Bez licence v zemi původu není možné podle pravidel tendru temelínskou zakázku získat. Ačkoli Westinghouse stejně jako ostatní uchazeči podle Bartušky sliboval dokončení referenčního bloku v čínském Sanmenu v roce 2012, nyní uvádí listopad 2013.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.