Tesla získala konečné povolení zprovoznit svůj závod v Německu

Tesla

Tesla Zdroj: Austin Ramsey

Tesla
2
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla získal od ministerstva životního prostředí spolkové země Braniborsko povolení zprovoznit v Německu svůj první závod na výrobu automobilů. Tesle se tak podařilo dokončit schvalovací řízení, což ale neznamená, že automobilka může okamžitě zahájit výrobu. Ta by ale patrně i tak mohla začít už brzy. Bez uvedení zdroje o tom informoval německý list Handelsblatt. V pátek se podle něj bude na toto téma konat tisková konference předsedy braniborské vlády Dietmara Woidkeho.

"Dnešek se stal pro Braniborsko velkým krokem do budoucnosti," oznámil braniborský premiér Dietmar Woidke. "Začala se psát nová kapitola našeho průmyslového a hospodářského rozvoje," uvedl. Braniborsko, jako někdejší část Německé demokratické republiky (NDR), podle Woidkeho díky továrně učinilo další krok ke své ekonomické budoucnosti a ke klimaticky neutrální dopravě.

Zelenou Tesle udělil souhlas braniborského zemského úřadu pro životní prostředí, který patří pod braniborské ministerstvo životního prostředí. Podle úřadů továrna splňuje všechny standardy a požadavky ochrany životního prostředí. Rozhodnutí má 536 stran a dalších takřka 24.000 stran mají podklady.

Dlouho očekávané rozhodnutí je úlevou pro šéfa Tesly Elona Muska, který plánuje továrnu jako hlavního rivala pro automobilky Volkswagen, BMW a Mercedes-Benz na jejich domácí půdě. Evropští konkurenti totiž rozšiřují nabídky vlastních elektromobilů.

Závod, který má nakonec vyrábět i baterie a postupně až 500.000 aut ročně, poskytne Tesle výrobní základnu na jednom z nejkonkurenčnějších automobilových trhů světa. Továrna nabídne práci asi 12.000 lidí. Musk původně doufal, že se mu továrnu podaří zprovoznit už v polovině roku 2021.

Braniborské ministerstvo životního prostředí nedávno uvedlo, že investor bude muset ještě splnit další požadavky a předložit některé dokumenty, než bude moci být závod uveden do provozu. Tesla zatím stavěla svůj závod v Grünheide nedaleko Berlína postupně s předběžnými povoleními, které je možné získat, pokud nic zásadního nesvědčí proti tomu, aby byl projekt schválen.

Dlouho očekávané rozhodnutí bude úlevou pro šéfa Tesly Elona Muska, který plánuje továrnu jako hlavního rivala pro automobilky Volkswagen, BMW a Mercedes-Benz na jejich domácí půdě. Evropští konkurenti rozšiřují nabídky vlastních elektromobilů. Závod, který má nakonec vyrábět baterie a postupně až 500.000 aut ročně, Tesle poskytne výrobní základnu na jednom z nejkonkurenčnějších automobilových trhů světa.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Plány na výstavbu továrny zpozdila pandemie, byrokracie a protesty proti využívání vody. Němečtí představitelé přitom opakovaně signalizovali, že projekt podporují, protože vytvoří tisíce pracovních míst v regionu, který má nízký podíl těžkého průmyslu. Musk už dal dříve najevo rozladění z toho, jak fungují německé zákony a povolovací řízení. Snažil se ale také projekt co nejvíce podpořit. Na twitteru psal německy, setkal se s místními politiky a uspořádal na staveništi slavnost ve stylu Oktoberfestu.

Tesla expanduje v Evropě mimo jiné proto, že prodej elektrických aut, která se dobíjejí ze zásuvky, se na tomto kontinentě slibně zvyšuje. Podle agentury BloombergNEF se v tomto regionu loni investovalo do elektrifikace dopravy 113 miliard USD (2,6 bilionu Kč), což bylo téměř o 50 procent více než v roce předchozím. Očekává se, že trh s elektromobily v Evropě bude v příštích letech mnohem větší a konkurenceschopnější než ve Spojených státech.