Těžaři ropy se chystají propustit desetitisíce zaměstnanců

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil Zdroj: Jarvin Jarle Vines, wikimedia

Odložení investic již ropné firmy oznámily dříve. Teď jsou na řadě zaměstnanci.

Kvůli levné ropě se brzy ocitnou bez práce desítky tisíc zaměstnanců ropných firem. Nahrávají tomu výsledky hospodaření těžařských společností, které se dají nazvat jednou velkou pohromou.

Nizozemsko-britská skupina Shell oznámila, že její celoroční zisk klesl o 80 procent na 3,8 miliardy dolarů. Shell před propadem zisku varoval již přede dvěma týdny. Plánuje propustit deset tisíc zaměstnanců a přímých externistů. Ředitel Shellu Ben van Beurden k tomu uvedl, že management se snaží restartovat firmu a zlepšit návratnost investic akcionářům. „Pokud bude třeba, přijmeme další zásadní opatření, abychom firmu provedli obdobím levné ropy,“ naznačil další možné propouštění.

Velmi turbulentní rok

Britskému těžaři BP, který letos očekává „velmi turbulentní rok“, v posledním čtvrtletí loňského roku klesl meziročně zisk o 91 procent. BP tak bude muset propustit další tři tisíce zaměstnanců, čtyři tisíce pracovních míst už osekala při omezení výzkumu nových nalezišť.

Těžaři zažívají nejhorší období za 15 let. Exxon Mobil v posledním čtvrtletí loňského roku vydělal o 52 procent méně. Měl tak nejslabší čtvrtletí od roku 2002. Americká ropná dvojka Chevron se již dokonce dostala do červených čísel, když mezi říjnem a prosincem prodělala 588 milionů dolarů. Poslední ztrátový kvartál zažila také v roce 2002. Loňské a letošní propouštění v Chevronu má celkem postihnout přes sedm tisíc pracovníků. Za posledních 12 měsíců zlevnila ropa o více než polovinu.