Těžba uhlí se v Česku propadla téměř o desetinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

V České republice se loni vytěžilo o 4,4 milionu tun uhlí méně než v roce 2012. Letos se podle údajů těžebních společností čeká pokles jen u černého uhlí.

Zatímco množství prodaného uhlí se meziročně propadlo o 8,7 procenta, stát musí počítat s většími ztrátami. Podle předběžných odhadů se jeho příjmy mohou propadnout o 60 milionů korun, tedy o 16 procent. „Přesné údaje nemůže Český báňský úřad zveřejnit,“ vysvětluje mluvčí úřadu Bohuslav Machek.

Pokles těžby hnědého uhlí mají na svědomí společnosti Czech Coal a Severní energetická. Vršanská uhelná, patřící Czech Coalu, v roce 2013 vytěžila a prodala 6,85 milionu tun, což bylo o 2,6 milionu tun méně než o rok dříve. „Snížení těžby souvisí s uzavřením padesátiletého kontraktu s ČEZ na dodávky uhlí pro české elektrárny,“ říká Vladimír Rouček, ředitel společnosti Vršanská uhelná.

Severní energetická loni snížila těžbu o milion tun uhlí. „Původní plán těžby byl 2,5 milionu tun, což je objem, s nímž počítá náš útlumový program,“ říká Gabriela Benešová, mluvčí Severní energetické. Lom ČSA, v němž firma těží, narazí na územní limity těžby kolem roku 2022. Usiluje však o hlubinnou těžbu zbytků uhlí v bočních svazích lomu. „Zatím jsme povolení k těžbě nedostali,“ dodává Benešová. Celkové statistiky hnědouhelných těžařů vylepšily Severočeské doly.

Rekordní zisk
Severočeské doly Chomutov (SD), které patří do skupiny ČEZ, vykázaly za loňský rok provozní zisk 5,1 miliardy korun, což je nejvíce od vzniku firmy v roce 1994. V roce 2012 hospodařila firma s provozním ziskem 4,55 miliardy korun. Za růstem zisku stojí dokončená restrukturalizace společnosti. Zhruba 75 až 80 procent produkce využívají elektrárny ČEZ. Severočeské doly vytěžily loni 23,6 milionu tun uhlí, což jsou skoro dvě třetiny celkové české těžby.

Zatímco u hnědého uhlí těžaři letos s dalším poklesem těžby nepočítají, plány společnosti OKD, která těží černé uhlí na Ostravsku, hovoří o poklesu o půl až milion tun. „Letošní cíl těžby byl stanoven na 9 až 9,5 milionu tun uhlí. V prvních dvou měsících jsme náš plán splnili,“ říká Marek Síbrt, mluvčí OKD.

Právě v OKD státu utíká nejvíce peněz z vytěženého uhlí. Poplatek se počítá z tržeb za prodanou surovinu. Ty se loni OKD propadly o 27 procent. Na letošní první čtvrtletí už ceny koksovatelného uhlí spadly o sedm procent.

Stát chystá „malé prolomení limitů“. Chce 180 milionů tun uhlí z dolu Bílina