Topolánkova firma expanduje. A sype

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: profimedia.cz

Návrat bývalého premiéra Mirka Topolánka do čela skupiny Vae Controls byl pro společnost vynikajícím tahem. Holding, který dodává zařízení pro petrochemii, energetiku a vodárenství, v loňském roce zdvojnásobil tržby na 1,2 miliardy korun. Výrazně vyskočil také zisk skupiny, a to na 85 milionů korun. Své plody tak mimo jiné nesou výjezdy Topolánka s politickými delegacemi do zemí typu Iráku nebo Súdánu.

„Významně se na nárůstu tržeb projevil zvýšený export technologických zařízení pro ropné terminály v zemích, jako je Rusko, Čína, Súdán, Slovensko, Bulharsko, Estonsko, Irák,“ zdůraznil výkonný ředitel Vae Controls Leo Matloch.

V případě Iráku se společnosti vyplatilo, že tam Topolánek jako její zástupce předloni cestoval s doprovodem premiéra Petra Nečase. Už za rok dodala česká skupina do irácké rafinerie Erbil zařízení na měření ropných produktů.

Také v dalších zemích získala tuzemská firma zajímavé zakázky. Do Ruska dodala takzvané aditivační systémy pro společnost Rosněfť. Na Slovensku se podílela na výstavbě skladu kerosinu na letišti Sliač. V Súdánu si společnost Sudanese Petroleum Corporation z Česka odebrala zařízení na měření průtoku ropy. V Bulharsku zase Lukoil koupil od Vae Controls terminály výdeje do autocisteren.

Z byznysu do politiky a zpětZ byznysu do politiky a zpět

„Kvůli recesi v Evropě a zejména v ČR jsme se soustředili na export, dokladem správného rozhodnutí je pokles tržeb generovaných v ČR na zhruba 25 procent obratu,“ dodal Matloch. Na růst tržeb měla vliv také restrukturalizace holdingu Elvac, který patří rovněž pod křídla Vae Controls. Na výnosech se rovněž kladně odrazil nákup inženýrské společnosti Autel.

K větším příjmům přispěla i nová firma BPS Projekt zaměřená na výstavbu bioplynových stanic. U zrodu Vae Controls stál v devadesátých letech právě Topolánek. Jako politik vždy odmítal spekulace, že by dál držel v holdingu podíl.