Tranzitní plynovod přes Slovensko má změnit vlastníka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Boj o tranzitní plynovod přes Slovensko vrcholí. V současnosti je v rukou zčásti státního Slovenského plynárenského průmyslu (SPP). V rámci nutného rozdělení přepravy a distribuce plynu (takzvaný unbundling) by měl plynovod přejít na dceru SPP jménem Eustream. „V tom okamžiku by vláda a stát ztratily vliv v rozhodovacích procesech,“ zdůraznila premiérka Iveta Radičová z SDKÚ-DS poté, co s tímto krokem vláda, a u nynějšího kabinetu by tedy ke „ztrátě kontroly“ nemělo dojít.

Proti změně vlastníka se staví i ministerstvo hospodářství pod vedením Juraje Miškova ze Svobody a Solidarity (SaS), což mu však nepomáhá při hlasováních v SPP. Podnik totiž není vázán hlasováním zástupců státu, takže jejich návrhy nemusí respektovat. „Jsou povinni vykonávat svoji funkci v souladu s obchodním zákoníkem. Pokud mají důvodné pochybnosti, že nenavržení určitého kroku by mohlo vést například k postihu SPP ze strany regulátora, s čímž se ministerstvo neztotožňuje, musí hlasovat v zájmu podniku,“ vysvětluje Miškovova mluvčí Daniela Piršelová.

A SPP oponuje, že k převodu plynovodu musí dojít kvůli směrnicím Evropské unie obsaženým ve třetím energetickém balíčku, s tím, že termín je šibeniční, dva dny po volbách, 12. března. „Zdržení přechodu přepravních aktiv může mít negativní dopady na fungování Eustreamu, stejně tak i na možnosti společnosti zapojovat se do nových projektů v evropském kontextu,“ uvádí možné škody pro SPP a jeho dceru mluvčí společnosti Peter Bednár. Uklidňuje též obavy vládních představitelů nad ztrátou vlivu. „Z pohledu míry kontroly státu nad vlastnictvím přepravní infrastruktury se nic nezmění,“ dodává.

S tím nesouhlasí opoziční politik a exministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Ten tuto snahu SPP, která začala už v roce 2008, dlouhodobě kritizuje. Avšak v dobách, kdy vedl rezort hospodářství, nedospěl k řešení stejně jako Miškov. Jahnátek hovoří také o alternativách rozdělení celé struktury, které by též splnily parametry třetího energetického balíčku.

„Pracoval jsem na alternativě, že by přeprava plynu, tedy společnost Eustream, stoprocentně přešla pod stát,“ vysvětlil údajně „poslední možnost, jak by se stát dokázal dostat k větší části SPP“.