Třetina energie bude v roce 2030 z obnovitelných zdrojů, plánuje Evropa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oliver Weckbrodt

Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent oproti roku 1990. Navrhuje to Evropská komise. V návrhu nového rámce pro klimatickou a energetickou politiku také počítá s celounijním závazkem vyrábět ke stejnému roku 27 procent energie z obnovitelných zdrojů.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso řekl, že cíl snížit emise o 40 procent je ambiciózní; výroba skoro třetiny energie z obnovitelných zdrojů je podle něj signálem stability pro investory i pro podporu bezpečnosti energetických dodávek.

Okolo obou ukazatelů se do poslední chvíle lobbovalo. Některé země Unie, především ty závislé na průmyslové výrobě, chtěly snížení emisí jen o 35 procent. Jiné volaly po právně závazném cíli o obnovitelných zdrojích.

Reforma zelené energie

Například německý ministr hospodářství a energetiky Sigmar Gabriel (SPD) ale včera prohlásil, že orientace energetiky na obnovitelné zdroje přivedla ekonomiku na samou hranici toho, co si může dovolit. Podpora zelené energie podle něj potřebuje zásadní reformu, aby se zabránilo útlumu průmyslové výroby. Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny u našich západních sousedů loni vzrostl na rekordních 23,4 procenta. Rekordní výše ale dosáhla i finanční podpora zelené elektřiny - německé domácnosti a malé podniky za podporu obnovitelných zdrojů daly dohromady skoro šest set miliard korun.

O návrhu se bude diskutovat na summitu EU i v Evropském parlamentu. Kromě jiného také předpokládá reformu systému obchodování s emisními povolenkami v příštím období. Komise navrhuje vznik stabilizační rezervy, která by měla zlepšit odolnost systému automatickými úpravami nabídky povolenek do aukcí. Podle představ komise by systém pracoval podle předem nastavených pravidel bez toho, že by do něj mohla zasahovat komise nebo členské státy.

„Navrhovaný energetický a klimatický balíček je v souladu s novou energetickou strategií České republiky, která hovoří o jaderné energii jako o jednom z pilířů pro udržení energetické bezpečnosti a snižování emisí skleníkových plynů. Proto je nyní naléhavější než kdykoli předtím pokročit s rozšířením Jaderné elektrárny Temelín. Instrukce komise jsou jasně v souladu s vyhlášením a dokončením tendru na rozšíření Temelína,“ uvedla k návrhu komise společnost Westinghouse.

Do roku 2050 snížení až o 95 procent

Nynější evropská pravidla počítají se snížením emisí CO2 o 20 procent v roce 2020 s tím, že nejméně 20 procent energie půjde z obnovitelných zdrojů. Do roku 2050 by se měly snížit emise CO2 o 80 až 95 procent proti úrovním z roku 1990. Velká konference OSN o klimatu je plánovaná do Paříže na rok 2015.