Trh s průmyslovými roboty roste, nejvíce se jich prodává v Číně

automobilka Tesla

automobilka Tesla Zdroj: profimedia

Roční prodeje průmyslových robotů
Roční prodeje průmyslových robotů
2
Fotogalerie
Více než čtvrtina průmyslových robotů, které se v minulém roce vyrobily, našly své působiště v Číně. Ve své zprávě to minulý týden uvedla Mezinárodní federace pro robotiku. Podle ní loni trh s roboty rostl o dvanáct procent, dosáhl tak na nové maximum 248 tisíc vyrobených kusů. Od roku 2009 množství prodaných strojů vzrostlo na čtyřnásobek.

Čína během loňského roku potvrdila svou dominanci v robotizaci výroby. V zemi se prodalo celkem 67 tisíc strojů, tedy o 17 procent více, než v roce 2014. Druhou zemí, která nejvíce nakupovala roboty do své výroby je s 37 tisíci Korea, třetí místo obsadilo Japonsko. Tam společnosti nakoupily celkem 35 tisíc strojů. Největším evropským trhem je Německo, kam do firem putovalo dvacet tisíc strojů.

Statistiky dodaných robotů během jednotlivých let

I když je Čína největším trhem s roboty, stále do ní putuje většina strojů z ciziny. To se však může brzy změnit, ještě předloni nakoupily firmy v nejlidnatější zemi světa jen 25 procent robotů vlastní výroby, v roce 2015 to bylo už o šest procent víc.

Skokanem roku je podle zprávy Mexiko. Do něj putoval více než dvojnásobek strojů v porovnání s rokem 2014, celkem tedy přes pět tisíc zařízení. Důvodem jsou především rozsáhlé investice do automobilového průmyslu v zemi. Ten vozidly zásobuje jak USA, tak státy Jižní Ameriky.

Pokud se jedná o jednotlivá odvětví průmyslu, nejvíce robotů si pořídily firmy spjaté právě s automobilovou výrobou. Během loňského roku do tohoto segmentu hospodářství putovalo 95 tisíc robotů, tedy více než třetina. Druhou pozici obsadil kovodělný průmysl, na třetí pozici se dostaly firmy zpracovávající plasty a gumárenský průmysl.

Podle prezidenta Mezinárodní federace pro robotiku Joea Gemmy však není důvod, aby se rostoucí tendence trhu zastavily. „Revoluční inovace v IT, společně s internetem věcí, mění průmysl od základu. Našim cílem je pomocí technologií vytvoření chytrých továren, které dokážou být flexibilnější, levnější a produktivnější,“ říká Gemma.