U Žatce má za osm miliard vzniknout obří zásobník plynu

Zásobník plynu

Zásobník plynu Zdroj: CTK

Společnost Develops hodlá v dosud nepříliš úspěšné průmyslové zóně Triangle u Žatce vybudovat velkokapacitní úložiště zkapalněného zemního plynu za osm miliard korun. Zastupitelé Ústeckého kraje již schválili převod vlastnictví potřebných pozemků a uzavření budoucí kupní smlouvy.

Úložiště plynu má zaměstnat 50 lidí. „Zahájení výstavby je plánováno na polovinu příštího roku. Celková výše uvažované investice přesahuje osm miliard Kč,“ uvádí se v materiálech pro zastupitele. Záměr počítá se stavbou 24 nádrží o celkové kapacitě 816 tisíc metrů krychlových. K plánu se ještě musí vyjádřit ministerstvo průmyslu a obchodu.

Firma Develops projevila zájem o pronájem pozemků s následným prodejem na ploše L v Trianglu o rozloze přes 36 hektarů. Prodejní cena těchto parcel činí podle znaleckých posudků 400 korun za metr čtvereční, nájem vychází na 20 korun za metr čtvereční.

„Celkový předpokládaný finanční výnos z případného prodeje pozemků pro uvažovaný investiční záměr bude tedy činit 145 035 600 Kč,“ píše se v dokumentu. Po vydání stavebního povolení si chce společnost od kraje rezervované pozemky pronajmout, po zkolaudování stavby by je pak měla odkoupit.

Neúspěšná drahá zóna

Zóna Triangle vznikla na místě vojenského letiště, odkud operovaly stíhačky MiG-29 žatecké Tygří letky. Podle devět let starých plánů Ústeckého kraje měla stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 tisíc pracovních míst. To se ale zatím nepodařilo. Zóna už přišla na 2,2 miliardy. Státní dotace činila téměř 1,7 miliardy korun, zbytek zaplatil kraj. Zaměstnáno tu bylo v polovině roku asi 900 lidí.

V závěru loňského roku v zóně skončila továrna Panasoniku, který tam zaměstnávala nejvíc lidí, a to přes pět stovek. Firmu Panasonic nahradí německý výrobce automobilových komponentů Grammer, který chce do Žatce sloučit výrobu ze tří závodů v Česku a Německu. Prostory si pronajal na 15 let od skupiny CTP, která je nedávno od Panasoniku odkoupila.

Více než 500 pracovních míst hodlá v Trianglu vytvořit americká společnost Johnson Controls. Chce tu rozšířit nynější výrobu palubních přístrojových desek a dveřních panelů pro automobily, během tří let investuje asi 1,3 miliardy korun. Stát tuto investiční pobídku podpoří víc než 63 miliony.