Účet za likvidaci panelů: 2,5 miliardy

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: ctk

Je to šok, tvrdí majitelé solárních elektráren a přidávají se k nim i zástupci některých kolektivních systémů, které budou zajišťovat recyklaci solárních panelů. Řeč je o zdvojnásobení rezervy, kterou budou muset majitelé solárních elektráren instalovaných před rokem 2013 v příštích pěti letech vytvořit.

V prvním návrhu vyhlášky ministerstva životního prostředí, která podmínky recyklace upravuje, se počítalo s 5,50 koruny za kilogram panelů. Po připomínkovém řízení vzrostl tento poplatek na jedenáct korun za kilogram. Na likvidaci by se tak mělo vybrat místo původně zamýšlených 1,2 miliardy korun zhruba 2,5 miliardy. Ty budou ležet na účtech kolektivních systémů přes deset let, než se použijí.

Zdvojnásobení rezervy prosadil do vyhlášky Svaz měst a obcí. „Vycházeli jsme ze studie, kterou si nechala zpracovat Evropská komise. Ta vyčíslila náklady na likvidaci panelů na 7,50 za kilogram. Nebyly tam ale započítány další náklady. Proto jsme přišli s částkou 10,50,“ uvedl Pavel Drahovzal, předseda komise pro životní prostředí Svazu měst a obcí.

Neberou se podle něj v úvahu náklady na rekultivaci půdy pod velkými elektrárnami na polích. Vysoký příspěvek na likvidaci panelů, který výrazně převyšuje všechny dosavadní odhady, kolik by mohla likvidace stát, zdůvodňuje Drahovzal i minimalizací rizika, že v systému bude nakonec málo peněz. „Chceme se vyhnout případům z minulosti, kdy kraje a obce musely platit za likvidaci jiných druhů odpadů, jejichž původní majitel zanikl,“ dodává zástupce obcí.

Pro majitele elektráren, kteří si je pořídili na úvěr, bude vyšší poplatek výrazná zátěž. Každý rok budou muset v příštích pěti letech na účty kolektivních systémů odvést od 1,2 do 2,5 procenta ročních tržeb.

„Ministerstvo životního prostředí upřednostnilo zájmy životního prostředí a obcí, na jejichž katastrech by panely mohly zůstat,“ tvrdí Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva. Jakmile vyhlášku podepíše ministr, vstoupí v platnost, což by se mělo stát do konce tohoto týdne.

Vysoký poplatek ovšem může způsobit, že se část majitelů elektráren bude nové povinnosti, kterou jim ukládá zákon o odpadech, vyhýbat. „Toto riziko roste. Už při 5,50 jsme se setkávali s majiteli, kteří poplatek platit nechtěli,“ vysvětluje Helena Řepová z kolektivního systému Rema PV. Kolektivní systém Retela zase přemýšlí, jak solárníkům ve smlouvách zaručí, že z odevzdaných jedenácti korun na kilogram vysloužilých panelů použijí jen zhruba čtyři koruny.