Úložiště jaderného odpadu vznikne v Horce nebo na Kraví Hoře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

Hlubinné úložiště jaderného odpadu by mělo vzniknout buď v lokalitě Horka pod Velkým Meziříčím, nebo Kraví hora na Žďársku. V ostatních pěti vytipovaných lokalitách se geologický průzkum zatím neuskuteční. Bude pokračovat pouze v případě, že se změní postoj tamních obcí, řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Pokud se ukáže, že lokality Horka a Kraví hora nejsou pro úložiště vhodné, je možné, že se stát ke zbylým lokalitám v budoucnu vrátí.

Starostové z lokalit Horka a Kraví hora jsou však vyjádřením MPO zaskočeni. V lokalitě Horka chtějí dát najevo, že úložiště nechtějí.

„Mnohokrát jsem veřejně řekl, že si nedovedu představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí. Podotýkám obcí, nikoliv samozvaných aktivistů,“ uvedl Mládek.

Lokality Horka a Kraví hora jsou podle něj jediné, kde žádné ze zastupitelstev dotčených obcí nepodalo žalobu na stát nebo se k žalobě nepřidalo. Ministr bude o svém záměru informovat vládu, už s tím seznámil ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiří Slovák novinářům řekl, že se Mládek za dva týdny ještě zeptá obcí, které jsou ve vyřazených pěti lokalitách, zda svůj postoj nepřehodnotily. „Pokud ho přehodnotí, tak to nemusí být jen ty dvě lokality Horka a Kraví hora. Vývoj může být přirozeně různý,“ komentoval.

Průzkum potenciálních lokalit pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu se měl původně týkat také Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku a Hrádku na Jihlavsku.

Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) stát začíná uvažovat o tom, že k vytipovaným lokalitám přibere i okolí jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) podle listu zadala zakázku, která má zjistit, zda jsou okolí elektráren pro stavbu úložiště vhodná. Zakázku získaly firmy Aquatest a Česká geologická služba, kterým SÚRAO dohromady zaplatí 19,7 milionu korun, dodala MfD.

Mládek na dotaz však existenci tohoto plánu nepotvrdil. „V tuto chvíli neexistuje. V okamžiku, kdy by se ale zjistilo, že ani jedna z těch dvou lokalit z geologického hlediska nevyhovuje, tak se bude nutné vrátit k těm pěti, případně to zkusit u elektráren,“ uvedl dnes ministr.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065.