ÚOHS blokuje projekty za 53 miliard, ministerstvo chce po EU úlevu

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: E15

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se snaží kvůli povodním a dlouhým řízením některých projektů financovaných z evropských fondů na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyjednat s Evropskou komisí prodloužení čerpání dotací z EU. Uvedl to první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Jednání musí skončit do konce roku.

„Pokud ÚOHS šetří nějaký případ, což je jeho standardní činností, může to znamenat zbrzdění posunu projektové fáze dále k certifikaci. To znamená, že Česko tyto výdaje nevykazuje Evropské komisi, ta je neproplácí a je ohrožen časový limit na využití přidělené alokace,“ prohlásil náměstek Braun.

Problém s průtahy na antimonopolním úřadu jsou dlouhodobé, podle aktuálních informací nyní u antimonopolního úřadu čekají na vyřízení projekty za celkem 53 miliard korun. Letošní rok je však zvláštní v tom, že Česká republika musí letos vyčerpat zbývající peníze na projekty nastartované v letech 2011 a 2012. Jde celkem o desítky miliard korun.

Ministerstvo se proto snaží využít legislativy a aktivovat články 95 a 96 nařízení Rady Evropských společenství z roku 2006. „Jde o výjimky z časového limitu, do kdy musíme EK předložit vynaložené prostředky ve výkazech výdajů, aby nepropadly. Články se týkají správních procesů a soudních řízení, které nelze ovlivnit z úrovně řídících orgánů jednotlivých operačních programů. Podle dosavadního výkladu se to týká právě i jednání u antimonopolního úřadu,“ vysvětlil Braun. Termín pro předložení EK k certifikaci by se tak prodloužil o dobu, po kterou se konkrétním projektem zabýval ÚOHS.

Kromě toho by se stejné prodloužení mělo týkat také projektů, které zabrzdily letošní jarní povodně. „Povodně znamenaly, že se některé projekty zastavily a jejich administrativa se zpomalila. Lidé se totiž museli věnovat jiným aktuálnějším věcem, což negativně ovlivnilo plnění predikcí a časového harmonogramu,“ podotkl Braun.

Ministerstvo nyní shromažďuje podklady od řídících orgánů všech operačních programů, které projekty se zdržely a na jak dlouho. Stejně tak musí EK doložit prokazatelné dopady povodní na průtahy s certifikací. Podle Brauna už Česká republika má předběžný souhlas EK, aby na doložené případy výjimku použilo. Podmínkou však je dodání všech podkladů během následujících třech měsíců. „Do konce roku to musíme mít dojednané,“ uzavřel Braun.

Česká republika je stále ve skluzu v čerpání peněz z fondů EU. Evropská komise ke 4. září certifikovala projekty za 275,7 miliardy korun, což je 34,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v současném programovém období 2007 až 2013 k dispozici.

Mejzr: Evropské dotace naberou zpoždění