USA díky plynovému boomu srazily uhlíkové emise

Těžba zemního plynu v USA

Těžba zemního plynu v USA Zdroj: CC BY-SA 3.0: Meredithw - Wikimedia Commons

Spojeným státům se v uplynulých letech podařilo dramaticky snížit emise oxidu uhličitého. Přispívají k tomu hlavně plynové elektrárny, díky jejichž rozvoji mohla země odstavit některé uhelné elektrárny.

Emise oxidu uhličitého mezi léty 2005 a 2012 spadly o 12 procent a jsou nyní na nejnižší hodnotě od roku 1994, uvedlo americké ministerstvo energetiky. Na poklesu se zřejmě podepsala slabá ekonomika a rostoucí efektivita nových automobilů, experti ale věří, že hlavním dílem přispěl právě přechod z uhelných na plynové elektrárny.

Podle amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí se na tvorbě skleníkových plynu podílí oxid uhličitý z 84 procent. Metan, hlavní složka zemního plynu, tvoří je 8,8 procenta skleníkových plynů v ovzduší.

Elektrárny na zemní plyn vytvářejí oproti těm uhelným jen polovinu oxidu uhličitého. Propočty ale nezahrnují úniky metanu z těžebních zařízení a plynovodů, které také přispívají ke změně světového klimatu.

Loni USA vyrobily 30 procent elektřiny ze zemního plynu, v roce 2005 to bylo jen 19 procent. K rozvoji plynových elektráren přispěl rozvoj nových technologii, který umožnil levnou těžbu z dosud nevyužitelných amerických ložisek plynu.

Vývoj ve Spojených státech ale nedokázal zvrátit celosvětový trend. Podle Mezinárodní agentury pro energii stouply globální emise skleníkových plynů mezi lety 2005 a 2011 o 15 procent. Za hlavního viníka negativního vývoje označila organizace Čínu, jejíž ekonomika je závislá na uhlí.

Americká produkce skleníkových plynů dosáhla vrcholu v roce 2007. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že v roce 2015 začnou emise opět růst, tempo ale bude mnohem pozvolnější než dosud. Úrovně z roku 2005 by měly dosáhnout až okolo roku 2040.