Útlum těžby připraví o práci stovky lidí

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit.

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit. Zdroj: CTK

Těžba hnědého uhlí v Česku letos zažije protichůdný vývoj. Zatímco Severočeské doly vlastněné energetickou společností ČEZ plánují zvýšit těžbu, konkurenční Czech Coal začne s útlumem dolu ČSA, protože narazil na těžební limity. Zásoby, které má v dole k dispozici, už firma prodala teplárnám a podnikovým energetikám. Czech Coal také stále vyjednává s ČEZ o dodávkách uhlí pro elektárnu Počerady z dolu Vršany. Bez této dohody by čekal minimálně dočasný útlum i tento důl.

„Spotřeba energie bude záviset na průběhu zimy. Významným faktorem poptávky po našem uhlí bude i vývoj poptávky o elektrické energii související s kondicí české ekonomiky,“ uvedl Vladimír Budinský, ředitel strategie a komunikace Severočeských dolů. S vyšší těžbou očekává i růst tržeb. Firma se ovšem bude muset vyrovnat s rostoucími cenami elektřiny způsobenými příspěvky na obnovitelné zdroje.

Kvůli útlumu těžby Czech Coal propustí několik stovek lidí. Na dole ČSA už odstavil skrývkové rypadlo a návazný technologický celek. Tím zanikly dvě stovky pracovních míst. „V roce 2013 bude odstavována další technika na těžbě skrývky i uhlí a propouštěny další stovky zaměstnanců,“ sdělila tisková mluvčí Czech Coalu Gabriela Benešová. Objem těžby na dole ČSA klesne ze čtyř na 2,5 milionu tun za rok. Na začátku loňského prosince společnost zahájila také postupný útlum hlubinného dolu Centrum, kde přijde o práci 320 zaměstnanců.

Těžba energetických surovin v Česku v roce 2011Těžba energetických surovin v Česku v roce 2011 | E15

Černouhelná společnost OKD nechce výhled na letošní rok komentovat do doby, než předpověď oznámí mateřská NWR při vyhlášení výsledků za loňský rok. Z dřívějších vyjádření jejích představitelů je ovšem patrné, že se firma obává dopadů slabého ekonomického růstu na hlavní odběratele, mezi něž patří železárny a ocelárny.

Těžební společnosti Moravské naftové doly (MND) se slabost ekonomiky jakoby netýkala. V letošním roce hodlá expandovat. „Plánujeme postupný rozvoj všech aktivit spojených s uhlovodíky. Díky tomu očekáváme v příštím roce nárůst tržeb o deset procent,“ potvrdil Daniel Plovajko, mluvčí MND. Společnost chce investovat tři čtvrtě miliardy korun do průzkumu českých ložisek.