V boji se solárníky dochází ERÚ dech, nemůže hromadně odebírat licence

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Deutsche See

O platnosti licencí dvou kontroverzních slunečních elektráren patřících ocelářskému podnikateli Zdeňku Zemkovi měl Energetický regulační úřad (ERÚ) rozhodnout do konce loňského roku. Vyžádal si však nové právní stanovisko a rozhodnutí posunul na konec ledna. Okolnosti udělení licence vyšetřuje policie a mezi obviněné patří i šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Zatím není jasné, zda úřad elektrárnám licenci odejme. „Formální náležitosti mají nejspíše v pořádku,“ soudí mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Obě elektrárny přitom získaly licence nestandardně na poslední chvíli na silvestra 2010, aby získaly nárok na vyšší podporu.

Případ Zemkových elektráren ukazuje, že boj, jenž loni ve velkém vyhlásil ERÚ solárním podnikatelům, kteří získali licence v roce 2010, bude velmi těžký. Úřad si chtěl zjednodušit život hromadným podáním 56 trestních oznámení a 120 podnětů na státní zastupitelství. Hodlal tím vyřešit i krátící se lhůtu pro obnovení řízení o udělení licence, která u elektráren z roku 2010 vypršela na konci loňského roku.

Policisté zatím vyšetřují všechny podněty, pro důkazy byli také v ČEZ. Jenže padesát případů státní zastupitelství ERÚ vrátilo. Úřad sice podnikl kroky, které by měly pro budoucí obnovení správních řízení stačit, nicméně sám tvrdí, že začít jednat o odebrání licence je velmi složité.

O podpoře ať rozhodne Ústavní soud
Energetický regulační úřad (ERÚ) chce přesvědčit poslance, aby nechali Ústavním soudem přezkoumat, jestli vyhláška, která stanovovala štědré výkupní ceny pro elektřinu ze solárních elektráren, byla v souladu se zákonem. ERÚ pod vedením Aleny Vitáskové tvrdí, že výkupní ceny byly stanoveny v rozporu se zákonem. Přezkumem vyhlášky chce dosáhnout toho, aby ji soud zrušil a podpora byla vyplácena jen podle zákona z roku 2005. ERÚ tvrdí, že by se pak vyplácela jen do doby splacení investice, čímž by se časem snížil celkový objem solárnické podpory.

„Problém je například v tom, že musíme považovat rozhodnutí jiných úřadů za správná. I když víme, že elektrárna nebyla hotová, ale má platné kolaudační rozhodnutí, musíme ho respektovat,“ vysvětluje Chvojka. Úředníci z ERÚ sami nemohou rozhodnutí jiných úřadů zpochybňovat. Podobně jako v případě Zemkových solárů je tak většina licenčních spisů po formální stránce v pořádku, nebo si úřad vyžádal doplnění dokladů.

„Pro zahájení řízení o odebrání licence bychom ideálně potřebovali rozhodnutí jiného orgánu. Třeba kdyby stavební úřad uznal, že elektrárna je černou stavbou. Nebo kdyby policie zjistila, že byl spáchán trestný čin,“ dodává Chvojka.

Solárníci zůstávají v klidu. „Očekáváme, že letos se budou řešit jen případy, které leží na státním zastupitelství. Nová správní řízení o odejmutí licencí kvůli uplynutí tříleté lhůty se nejspíš zahajovat nebudou,“ míní šéf Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.