V Černobylu se má opět vyrábět elektřina, Kyjev chce zónu zaplnit soláry

Černobylská jaderná elektrárna a její sarkofág

Černobylská jaderná elektrárna a její sarkofág Zdroj: Kamil Porembinski via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytne Ukrajině 190 milionů eur na stavbu nového krytu nad čtvrtým černobylským reaktorem. (Foto ČTK)
Uzavřená oblast kolem černobylské jaderné elektrárny
Podle vyjádření vlády v Kyjevě je to suma, která v rozpočtu projektu ještě chyběla. Velkou část peněz se podařilo vybrat na dárcovské konferenci v roce 2011 u příležitosti 25. výročí havárie v jaderném zařízení.  (Foto ČTK)
Pohled z města Pripjať
Na financování stavby se podílí více než čtyřicítka zemí.  (Foto ČTK)
18
Fotogalerie
Ukrajina našla pro nynější radioaktivní pustinu kolem černobylské jaderné elektrárny staronové využití. Oblast se zřejmě znovu stane zdrojem elektrické energie, která však má místo z jádra pocházet ze slunce. Kyjev láká investory na levné pozemky a zachovalou infrastrukturu, do konce roku mají ukrajinské firmy v zóně nainstalovat solární panely o výkonu čtyři megawatty. Zájem o účast v projektu vyčísleného na miliardu eur (27 miliard korun) již vyjádřily i firmy ze Spojených států a Kanady.

Projekt ukrajinské vlády operuje s celkovým instalovaným výkonem ve výši jednoho gigawattu. Jde o necelou polovinu výkonu jaderné elektrárny Temelín.

Kyjev počítá s tím, že se do budování a provozu černobylského solárního komplexu zapojí i soukromí investoři z ciziny – tamnímu ministerstvu životního prostředí se již přihlásili první zájemci.

Podívejte se, jak v současnosti vypadá uzavřené okolí černobylské jaderné elektrárny:

Šéf rezortu Ostap Semerak pro agenturu Bloomberg bez dalšího upřesnění dodal, že jde o dvě investiční společnosti ze Spojených států a čtyři kanadské energetické firmy.

Do projektu by také mohla finančně vstoupit Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Jednání o jejím zapojení jsou však zatím v raných fázích.

„Černobylská oblast má z pohledu rozvoje obnovitelných zdrojů energie velký potenciál,“ doplnil Semarak. „Už tam máme vybudovanou přenosovou soustavu, která sloužila potřebám jaderné elektrárny. Pozemky jsou navíc velmi levné a naše země má dostatek kvalifikovaných pracovníků,“ pokračuje ukrajinský ministr životního prostředí.

Osazení Černobylu solárními panely by podle něj mohlo Ukrajině pomoci k dalšímu přiblížení se Evropské unii i zapůsobit na veřejné mínění obyvatel žijících v oblastech poblíž ruských hranic pod správou separatistů.

„Priority našeho státu odpovídají tomu, co je normální v Evropě. Své ambice v oblasti zelené energie a přístup k životnímu prostředí podřizujeme těm nejvyšším standardům,“ míní Semarak.

„Chceme mít z Ukrajiny úspěšnou zemi a ukázat lidem na jejím východě, že s námi je život lepší a pohodlnější,“ uzavřel ministr.