V Německu budují největší vodíkový sklad energie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

S finanční pomocí spolkové vlády vznikne v německé Mohuči zařízení na výrobu ukládání elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů do vodíku. Za 17 milionů eur postaví konsorcium firem, mezi něž patří Siemens či Linde, jednotku na elektrolýzu vody. Jako zdroj elektřiny bude využívat blízké větrné elektrárny.

Pilotní projekt má prokázat životaschopnost vodíkového uložiště energie a jeho nasazení jako nástroje, který bude vyrovnávat kolísavý výkon obnovitelných zdrojů energie.

Vodík vyrobený z elektřiny z obnovitelných zdrojů bude skladován na místě, aby se následně použil ke zpětné výrobě elektřiny nebo tepla. Dodávat ho bude možné i do čerpacích stanic, které distribuují vodík do automobilů, které pro výrobu energie používají palivové články. Přebytky vodíku se podle autorů projektu budou moci vtláčet také do plynovodů, které transportují zemní plyn.

Výroba vodíku by měla začít v roce 2015. „Inovativní a moderní energetické technologie jsou klíčem k budoucímu zásobování energií. Proto musíme rozvíjet energetický výzkum jako strategický prvek naší energetické politiky. Potřebujeme více takových projektů jako jen Energiezentrum Mainz,“ prohlásil při pokládání základního kamene výrobny vodíku německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Celkem na výzkum nových energetických technologií vyčlenila spolková vláda na roky 2011 až 2014 3,5 miliardy eur.

Siemens a Linde dodají technologie

Zařízení pro elektrolýzu vody dodá Siemens. Půjde o technologie vysoce dynamické kyselé polymerní membránové elektrolýzy, která dokáže pojmout výkon 6 megawattů, což je podle autorů největší takové zařízení na světě. Může se proto napojit na menší větrné parky.

Linde se postará o čištění vyrobeného vodíku, jeho skladování a distribuci. Do projektu je zapojena také vysoká škola RheinMain, která mu poskytuje vědeckou podporu.

Michal Morte: Vodík patří do inteligentních sítí, pomůže fotovoltaice