V Německu zkrachovala už druhá solární firma, další budou následovat

fotovoltaika

fotovoltaika

Odvětví solární energie v Německu výrazně zpomaluje a na firmách podnikajících ve fotovoltaice si to již začalo vybírat svou daň. Poté, co minulý týden zkrachoval výrobce solárních modulů Solon, dnes vyhlásil insolvenci projektant solárních elektráren Solar Millennium.

Společnost na svých internetových stránkách uvedla, že se ji nepodařilo najít partnery pro své projekty ve Spojených státech. Od září se pak snaží své americké aktivity prodat. Nyní tvrdí, že již podepsala významné smlouvy vedoucí k prodeji, odmítla ale sdělit kupce i cenu. Není ani jasné, kdy Solar Millennium dostane peníze.

Firma se chce zbavit i svého španělského projektu Ibersol. „Probíhají také intenzivní jednání s investory o vstupu do projektu Ibersol, nemusejí ale vést dohodě,“ uvedla společnost.

Solar Millennium se specializuje na stavbu elektráren s koncentračními slunečními kolektory využívajícími parní turbiny. Tržní hodnota firmy podle agentury Reuters činí kolem 14 milionů eur (358 milionů korun).

Před týdnem se do bankrotového režimu přihlásil jeden z největších výrobců solárních modulů Solon, který se stal první německou obětí celosvětové krize solární energetiky. V sektoru, který je zcela závislý na státních subvencích, převládla silná nadvýroba, protože poptávka po solárních zařízeních v důsledku snižování státní podpory výrazně klesá. Řada výrobců solárních panelů v čele se známým případem Solyndra už zkrachovala v USA. Potíže však začínají mít i výrobci v Číně, jejichž levná produkce ke krizi výrazně přispěla.

Analytici po bankrotu Solonu uváděli, že jde jen o začátek dlouhé vlny, v níž tento sektor v Německu výrazně prořídne. Švýcarská banka Sarasin v nedávné studii předpověděla, že v Německu jsou nyní na řadě firmy jako Conergy a Q-Cells.