V solné poušti v bolivijských Andách se vyrábí chlorid draselný

Bolívie

Bolívie Zdroj: ctk

V bolivijské vysokohorské solné pánvi v Salar de Uyuni tento týden otevřeli nový závod na zpracování chloridu draselného, který se používá k výrobě zemědělských hnojiv.
Nákladní auta kupí hromady soli ke zpracování v nově otevřeném závodě v bolivijském Salar de Uyuni.
Dělníci pracují v závodě na zpracování chloridu draselného, který byl tento týden slavnostně otevřen v bolivijském Salar de Uyuni.
Nový závod na zpracování chloridu draselného v bolivijském Salar de Uyuni slavnostně otevřel prezident země Evo Morales.
Nový závod na zpracování chloridu draselného v bolivijském Salar de Uyuni slavnostně otevřel prezident země Evo Morales.
11
Fotogalerie
Nový závod na zpracování chloridu draselného používaného k výrobě zemědělských hnojiv otevřeli tento týden v největší slané poušti na světě v bolivijském Salar de Uyuni.

Poušť leží v bolivijských Andách v nadmořské výšce 4000 metrů asi 550 kilometrů jižně od metropole La Pazu, zabírá plochu 11 000 kilometrů čtverečních a ukrývá mimo jiné největší zásoby lithia na světě.

Během dne, nezávisle na ročním období, jsou sluneční paprsky spalující a suchost vzduchu je vyšší než na Sahaře. Přesto zde v úmorných podmínkách kečuánští vesničané dobývají sůl, která končí na stolech po celé Bolívii. V zimě zde přitom v noci může teplota klesnout až na minus 40 stupňů Celsia.

Místní dělníci jsou placeni podle počtu lopat surové soli, kterou kupí do kuželů - poté ji odvezou nákladní auta k dalšímu zpracování. Podle odhadů zde čeká na deset miliard tun soli, z nichž se každoročně vytěží 25 tisíc tun.