V Tanvaldu má být geotermální elektrárna. Semily ji odmítly, bály se otřesů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Společnost Entergeo připravuje v Tanvaldu na Jablonecku výstavbu geotermální elektrárny. Vzniknout by měla přímo ve městě v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T. Podobné projekty v zahraničí se potýkaly s problémy, vrty spustily zemětřesení.

Elektrárnu plánovala firma i v nedalekých Semilech, tam se ale proti záměru postavila velká část obyvatel a radnice od něj upustila. V Tanvaldu ale veřejnost námitky neměla. Náklady na elektrárny se měly pohybovat okolo jedné miliardy korun.

Entergeo očekává, že ministerstvo životního prostředí do konce ledna vydá k projektu konečné stanovisko, uvedla to mluvčí společnosti Agáta Jankovská. Elektrárna firmy Entergeo má fungovat na principu ohřívané vody vháněné do suchého podzemí (HDR), odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím příliš rozšířený.

Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam provázely silné otřesy od 2,9 do 3,4 stupně Richterovy škály a způsobily škody v přepočtu za 170 milionů korun. Investor tam nakonec musel projekt zastavit, přestože do něj investoval bezmála miliardu korun. I v Německu provázely podobný projekt otřesy.

Semily měly strach z otřesů

Právě obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvod, proč se loni v Semilech lidé postavili proti. Elektrárna se měla stavět zhruba 200 metrů od sídliště. Lidé se báli hluku, vibrací i otřesů, i když je zástupci firmy ujišťovali, že seizmické stanice budou situaci sledovat a případně čerpání vody omezí a při otřesech nad 1,5 stupně Richterovy škály ho zcela zastaví.

V Tanvaldu se žádné hlasy veřejnosti proti záměru neobjevily. Podle tanvaldského starosty Petra Poláka (ODS) by mohl být projekt pro město přínosem, zajistit by měl levnější teplo a také peníze do městské kasy. V Semilech Entergeo radnici slibovalo tři procenta z tržeb za prodej elektřiny od 30 gigawatthodin do 63 gigawatthodin, což představovalo zhruba šest milionů korun ročně. „My jsme zatím o žádných konkrétních částkách nejednali,“ řekl Polák.

Textilní továrna Seba T zkrachovala a její areály jsou na prodej. Hlavní závod v Tanvaldu jde už ve středu do dražby s vyvolávací cenou 6,9 milionu korun.

„Pro výstavbu elektrárny plánujeme využít pozemky, které jsou sice v bývalém areálu Seba T, ale nejsou součástí konkurzní podstaty - jedná se o pozemek, na kterém stojí vodní elektrárna, přímo pod železniční tratí,“ řekla Jankovská. Přes transformátory vodní elektrárny se chce firma napojit na elektrickou síť.