V USA smí po 30leté pauze vyrůst nová jaderná elektrárna

USA, jádro - ilustrační foto

USA, jádro - ilustrační foto

Spojené státy dnes schválily postavení prvních jaderných reaktorů po více než 30 letech. Komise pro regulaci jaderné energie (NRC) vydala licenci na dva nové reaktory ve státě Georgia. Je to první licence vydaná od roku 1978. V roce 1979 totiž jadernou energetiku ve Spojených státech zastavila vážná havárie v atomové elektrárně Three Mile Island v Pensylvánii.

Z pěti členů komise se dnes proti udělení nové licence vyslovil jen její předseda Gregory Jaczko. Podle něj měla komise vzít v úvahu důsledky loňské nehody v japonské jaderné elektrárně Fukušima a zapracovat je do podmínek licence.

Dva nové reaktory postaví v Augustě v Georgii v již exitující atomové elektrárně společnost Southern. Budou stát asi 14 miliard dolarů (264 miliard korun) a mohly by začít fungovat v roce 2016 nebo 2017. Reaktory postaví podle návrhu, který NRC schválila v prosinci, firma Westinghouse Electric. Americká vláda nabídla firmě Southern jako pobídku federální záruky na půjčky ve výši 8,3 miliardy dolarů.

Atomové elektrárny vyrábějí asi 20 procent americké elektřiny. Zájem o jejich budování vzrostl v USA asi před deseti lety a americké elektrárenské společnosti si podaly řadu žádostí o povolení výstavby nových reaktorů. Nyní ale tento zájem podle agentury Reuters spíš opadá kvůli dostatku zemního plynu, menší poptávce po elektřině kvůli slabší ekonomice, nedostatku financí a nejistotě po havárii ve Fukušimě.