Venator vyhlásil bankrot. Investor Šnobr studuje restruktualizační plán

Závod chemičky Venator v německém Duisburgu

Závod chemičky Venator v německém Duisburgu Zdroj: Venator Corp.

Britská chemička Venator Materials vyhlásila ve Spojených státech bankrot, informuje agentura Reuters. Do firmy od loňského roku investoval fond z finanční skupiny J&T i známý investor Michal Šnobr, k nimž se později přidaly stovky drobných burziánů z České republiky a ze Slovenska. Šnobr E15 řekl, že nyní společně s J&T studují zveřejněný restrukturalizační plán a že vůči Venatoru budou vystupovat z pozice věřitele.

Venator odhaduje objem svých aktiv i závazků v rozmezí jedné až deseti miliard dolarů, tedy až 217 miliard korun. Společnost uvedla, že má přes 5000 věřitelů a odhaduje, že bude mít prostředky k vyplacení nezajištěných věřitelů.

S cennými papíry Venatoru se obchoduje na newyorské burze. Firma se loni obrátila na poradenské společnosti, aby jí pomohly zlepšit stav likvidity a snížit náklady. Skupina J&T a investor Šnobr loni v květnu oznámili, že ve firmě získali 9,42procentní podíl. Stali se tak druhým největším akcionářem podniku. Investici provedl fond J&T MS 1 SICAV, který J&T a Šnobr společně založili. Fond postupně podíl zvyšoval až na 14,3 procenta.

V otevřeném dopise ze začátku letošního roku fond J&T kritizoval vedení chemičky a její finanční výsledky. V reakci na dopis britská společnost mimo jiné uvedla, že přijala program snižování nákladů a plánuje odprodej aktivit v segmentu s oxidy železa. V posledních měsících se Venator rovněž snažil zvýšit prodej svých barviv a funkčních aditiv.

Šéf společnosti Simon Turner v únoru v komentáři k výsledkům hospodaření zdůraznil, že makroekonomické podmínky však byly i nadále náročné. „Může se stát, že nebudeme mít dostatek likvidity, abychom mohli pokračovat v provozu a dále podnikat po neomezenou dobu,“ napsala tehdy společnost ve výroční zprávě. Turner také uvedl, že firma snížila výdaje a plánuje omezit zásoby tak, aby odpovídaly poptávce.

Šnobr již dříve řekl E15, že investice do akcií společnosti Venator je sázkou na to, že hodnota aktiv firmy značně převyšuje její dluhy. A tak i kdyby se firma či její části prodávaly, na akcionáře by stále zbylo dost peněz.

Hodnotu firmy navíc Šnobr vidí v tom, že výrobní závody, jakými disponuje Venator či některé jiné firmy z odvětví, je zejména v Evropě takřka nemožné znovu postavit, hlavně z důvodu nových regulací. „Takové výrobní závody už těžko někdo někdy v Evropě či v USA postaví. O to větší je jejich hodnota,“ uvedl.

To podle českého investora platí i nadále. „Trváme na tom, že hodnota výrobních závodů firmy je vyšší než dluh,“ řekl E15. Nyní společně s experty fondu J&T studuje zveřejněný restruktualizační plán. „Po jeho prostudování budeme reagovat,“ uvedl s tím, že management Venator poslední měsíce příliš nekomunikoval.

Šnobr také prozradil, že společně s fondem J&T budou vůči společnosti Venator vystupovat i jako věřitelé, jelikož vlastní dluhopisy firmy. Velikost investované částky s ohledem na citlivost informace nesdělil. „Budeme nyní vyvažovat obě pozice, tedy akcionáře i věřitele,“ poznamenal. Uvedl také, že původně očekával, že firma své zadlužení vyřeší přirozeně, prodejem aktiv. Záměry vedení firmy však podle něj byly jiné. „Budeme se muset podle toho zařídit,“ uvedl.

Kurz akcií firmy Venator byl v závěru minulého týdne pouhých 27 centů, o 85 procent nižší než před rokem. Podle hlášení pro amerického regulátora činila průměrná nákupní cena jedné akcie v případě fondu J&T 1,54 dolaru.