Venezuela se vykrucuje: Exxonu chce zaplatit ještě méně, než určil soud

Hugo Chavéz

Hugo Chavéz Zdroj: Reuters

Venezuela zaplatí americkému energetickému koncernu Exxon Mobil odškodné 255 milionů dolarů (asi pět miliard korun), ačkoliv podle výroku mezinárodní arbitráže má podnik nárok na 908 milionů dolarů (asi 17,9 miliardy korun). Exxon Mobil se domáhal náhrady za majetek a investice, které mu vláda prezidenta Huga Cháveze v roce 2007 znárodnila. Částka 255 milionů dolarů představuje pouze nepatrný zlomek z více než deseti miliard dolarů, které Exxon požadoval.

Caracas uvedl, že od přiznané částky odečetl dluhy, která má Exxon vůči Venezuele. Latinskoamerický stát započítal například i hodnotu dluhopisů, které Exxon Mobil opětovně nabyl v jednom znárodněném projektu. Vyčíslenou částku prý Venezuela převede do 60 dnů.

Výsledek sporu bude pro Cháveze patrně znamenat velký úspěch a zřejmě také vylepší pozici dalších zemí, které těží ropu a které vedou s globálními těžebními koncerny spory o znárodnění těžebních projektů.

Chávezova vláda v roce 2007 znárodnila řadu projektů na těžbu ropy v deltě řeky Orinoko. Tato oblast patří k nejrozsáhlejším nalezištím ropy na světě, a je tedy velmi lukrativní. Na postup Venezuely si stěžovaly i některé další firmy, včetně například amerického koncernu ConocoPhillips. Část firem ale přistoupila na vyrovnání, které tehdy Venezuela navrhla, a sporům se tak vyhnuly.

Sporem, který s Venezuelou vede Exxon Mobil, se zabývala Mezinárodní obchodní komora (ICC) se sídlem v Paříži. Ta verdikt vynesla před několika dny, obsah svých nálezů ale podle svého zvyku nezveřejňuje. Ani tento verdikt není možné nezávisle posoudit a prozatím je nutné spoléhat se pouze na to, co o verdiktu sdělí sami účastníci sporu. Pouze jim je totiž výsledek arbitráže doručen.

Exxon vede s Venezuelou arbitráž i u Světové banky

Exxon Mobil uvedl, že nález, který má více než 400 stran, ještě nestihl celý prostudovat. Exxon by přesto mohl získat větší odškodné, protože vede s Venezuelou ještě další spor, a to před arbitrážním tribunálem Světové banky. Oba případy se vztahují ke zmíněnému znárodnění z roku 2007. Venezuela od začátku tvrdila, že požadavek Exxonu získat na odškodném více než deset miliard dolarů je přehnaný a mimo realitu.

„Rozhodnutí (panelu ICC) ukazuje, že společnost PDVSA měla pravdu, když se domnívala, že požadavky společnosti Exxon Mobil jsou naprosto přehnané, a proto (panel ICC) stanovil částku odškodného na mnohem nižší úrovni, než bylo požadováno,“ píše se ve sdělení venezuelského podniku, z něhož cituje agentura Reuters.

Mluvčí Exxonu vyjádření PDVSA zatím nekomentoval. Americký podnik už v neděli uvedl, že mu ICC přiznala částku 908 milionů dolarů. ICC se považuje za největší světovou instituci určenou k řešení mezinárodních sporů, které vznikají z obchodních vztahů. Exxon Mobil v průběhu sporu zabodoval pouze na chvíli, když se mu podařilo soudy přesvědčit, aby PDVSA zablokovaly majetek za 12 miliard dolarů.

Z výsledku arbitráže se zdá, že tribunál ICC podpořil názor Venezuely, podle něhož firmy, jejichž majetek je znárodněn, mají být odškodněny pouze do výše částky, kterou investovaly. Nemá se tedy brát ohled na tržní cenu, kterou by firma potenciálně mohla získat prodejem majetku. Exxon už v roce 2007 uvedl, že do projektu Cerro Negro investoval kolem 750 milionů dolarů (asi 14,8 miliardy korun). V projektu měl podíl 42 procent.

Kromě sporu, který Venezuela vede s Exxonem ještě před zmíněným tribunálem Světové banky, čelí Caracas asi 20 dalším žalobám. Ty podaly právě firmy, které na rozsáhlém projektu v deltě Orinoka měly také nějaký podíl.