Vláda chce zmírnit růst ceny elektřiny

Rozvod elektřiny

Rozvod elektřiny Zdroj: profimedia.cz

Vláda dá příští rok na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů o dvě miliardy korun více, než kolik původně plánovala. Státní příspěvek dosáhne stejné úrovně jako letos, tedy 11,7 miliardy korun. Dohodli se na tom ministři průmyslu a obchodu a financí se zástupci průmyslu. Zmírní se tím růst koncové ceny elektřiny kvůli zvyšujícímu se příspěvku na obnovitelné zdroje (OZE). Ten činí letos 419 korun za megawatthodinu.

V příštím roce by měl nově vystoupat na 583 korun, odhaduje ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Bez dodatečných dvou miliard z rozpočtu by dotace mohla být až 619 korun za megawatthodinu. O definitivní výši příspěvku rozhodne Energetický regulační úřad.

Vláda částečně ustoupila tlaku firem, které považují zdražování elektřiny kvůli zelené energii za likvidační a žádaly zachování podpory na letošních 419 korunách. „To, že se příspěvek dostane pod 600 korun, je pro firmy zásadní přínos. Ideální by bylo, kdyby se příspěvek vrátil na letošní úroveň ve druhém pololetí příštího roku,“ řekl deníku E15 Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nevyloučil uvolnění dalších peněz ze státního rozpočtu ve druhé půlce roku. Bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet situace státního rozpočtu a jaký bude skutečný dopad dražší elektřiny na průmysl.

Jenže vládní dvě miliardy navíc zase tak velkou úlevu firmám nepřinesou. Pokud platí předchozí propočty Svazu průmyslu a dopravy, pak díky navýšení příspěvku „ušetří“ 44 největších firem z energeticky náročných oborů jako hutnictví, chemie, papírenství a sklářství a keramika příští rok 300 milionů. Náklady jim kvůli dražší elektřině vzrostou o 1,3 miliardy korun.

Bez státních dvou miliard by firmy zaplatily za energii o 1,6 miliardy více. Celkem z kapes těchto firem půjde provozovatelům zelených elektráren 4,7 miliardy korun, což je necelých 10 procent celkových nákladů na podporu OZE.
„Rozhodnutí ministrů je vstřícné, ale budeme potřebovat i řadu dalších, významných změn, abychom byli ve světě konkurenceschopní a měli srovnatelné podmínky alespoň s Evropou,“ tvrdí Jan Světlík, předseda představenstva Vítkovice Holding.

Martin Kuba: Vlastníkem společnosti, která vznikne sloučením Mera a Čepra, by měl být stát