Vláda kývla na 600 milionů pro horníky v Paskově

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Státní pomoc Dolu Paskov má od vlády zelenou. Kabinet v souvislosti s útlumem těžby černého uhlí poskytne 600 milionů korun na sociální programy horníků. Těžba v dole dle dohody státu se společnosti New World Resources (NWR), která důl ovládá, by měla pokračovat tři roky. Po schválení vládou musí s pomocí souhlasit ještě Evropská komise.

Z dohody vyplývá, že firma bude do konce roku udržovat minimální průměrný počet 1800 kmenových zaměstnanců dolu. Během roku 2017 se počet zaměstnanců dolu může snížit na 1600.

Dojednaná dohoda bude neplatná, pokud by dle mezinárodních srovnávacích standardů od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 dolarů za tunu.

OKD si rovněž ponechává možnost provozovat Důl Paskov po roce 2017, pokud se tak rozhodne. Dohoda pozbývá platnosti i v případě, že čistý zisk dolu bude v průběhu nejméně čtyř po sobě následujících čtvrtletí v součtu kladný.

Jak ale tvrdí NWR, konec dolu je v podstatě jistý. „Aby se nám v něm vyplatilo těžit i po roce 2017, musela by se cena uhlí dostat dlouhodobě nad 180 dolarů za tunu,“ říká Petr Jonák, ředitel NWR pro vnější vztahy.

NWR: Další hospodaření se bude odvíjet od cen uhlí

NWR nechce odhadovat, o kolik peněz kvůli tříletému provozu ztrátového dolu přijde. „V dole Paskov se nám daří snižovat náklady na těžbu, ale budoucí výsledek hospodaření se bude odvíjet od prodejních cen uhlí, které je dnes těžké předjímat,“ vysvětlil Jonák. Část z nákladových úspor ovšem vzala uzavřením dohody za své. Firma po loňském rozhodnutí o zavření dolu přestala razit nové chodby. Teď bude muset ražbu obnovit, což se prodraží.

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

Důl Paskov - poslední činný důl v ostravské části OKD:
- Produkuje kvalitní koksovatelné uhlí. V roce 2012 se zde vytěžilo 950 tisíc tun uhlí.
- V dole pracuje zhruba 2500 lidí.
- Nachází se jižně od Ostravy; je to poslední činný důl v ostravské části ostravsko-karvinského revíru.
- Důl Paskov tvoří lokality Staříč a Chlebovice. Do organizační struktury je začleněn také Důl Frenštát, který je zakonzervován.
- Rozloha důlního pole je 40 kilometrů čtverečních, zásoby jsou odhadovány zhruba na 23 milionů tun uhlí.
- Úpravna má kapacitu 550 tun za hodinu.
- Největší absolutní hloubky dosahuje jáma v lokalitě Staříč - 1155 metrů.
- Důlní závody Paskov a Staříč mají poměrně krátkou historii: výstavba objektů závodu Paskov začala roku 1960 a těžba v roce 1966, ve Staříči se začal důl budovat v roce 1962 a těžba začala v roce 1971.
- Důl patří do firmy OKD, jejímž stoprocentním vlastníkem je společnost New World Resources N.V. (NWR) se sídlem v Amsterdamu. Společnost NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.
- Počátkem loňského léta NWR oznámila, že uvažuje o prodeji dolu. Důl Paskov totiž svými vysokými náklady na těžbu negativně ovlivňuje hospodaření firmy. Pro důl se však nepodařilo najít kupce, a vlastník proto oznámil, že uvažuje o jeho uzavření. Situací se začala zabývat vláda.
- Ministerstva průmyslu a obchodu a financí dnes oznámila, že se stát dohodl s NWR o pomoci na útlumu těžby v Dole Paskov. Těžba bude pokračovat tři roky a vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

Zdroj ČTK