Vláda podpoří jadernou expanzi českých firem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Britannica.com

Čeští průmyslníci, kteří se chtějí díky účasti na stavbě jaderných elektráren v tuzemsku odrazit k podobným zakázkám také v zahraničí, získali slib premiéra, že je v tomto úsilí podpoří.

Fakticky jde nyní o to, aby vítěz tendru na výstavbu dvou nových bloků v Temelíně nabídl co největší podíl prací českým subdodavatelům a navíc jim otevřel další možnosti na světových trzích. Podle informací deníku E15 to vyplývá z nedávné korespondence mezi premiérem Petrem Nečasem a prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem.

Dostavba elektrárny v Temelíně se má podle Nečase stát nejen projektem modernizace českého průmyslu, vědy a celé ekonomiky. „Vláda bude napomáhat tomu, aby byl český průmysl zapojen i do projektů hlavních dodavatelů v zahraničí,“ napsal Hanákovi.

„Tato podpora musí být v mezích evropských pravidel,“ zdůraznil Nečas. Podle těchto pravidel nemůže být kritérium co největší účasti tuzemských firem přímo součástí tendru, který realizuje elektrárenská společnost ČEZ. Na druhé straně právě Nečasova vláda dává jasně najevo, že hodlá mít výběrové řízení ve své režii.

O temelínskou zakázku v hodnotě minimálně 200 miliard korun soupeří americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škody JS s Rosatomem a francouzská Areva. Premiér v dopise také potvrdil, že vláda počítá se zvýšením podílu jaderné energie v českém energetickém mixu. Jaroslav Hanák ve svém dopise premiérovi napsal, že na výstavbě Temelína by se měla podílet česká inženýringová společnost, která zajistí přenos know-how od hlavního dodavatele k tuzemskému průmyslu.

Licencovaný technický projekt by měl být zpracován českými společnostmi a následně realizován právě pod vedením české inženýringové organizace. Podle dostupných zdrojů tuto podmínku zatím splňuje jen Škoda JS, která spolupracuje s Rusy.

Nečas na druhé straně upozorňuje, že české průmyslové podniky musejí modernizovat své výrobní kapacity tak, aby byly využitelné pro výrobu komponent pro jakéhokoli dodavatele. „Jde o to, aby český průmysl byl schopný prosadit se nejen na trzích rozvojových zemí, ale zejména ve vysoce konkurenčním prostředí vyspělých západních ekonomik,“ napsal premiér.

Jak by měl temelínský tendr probíhat

» do konce října 2011 — předání zadávací dokumentace
účastníkům řízení
» polovina roku 2012 — předložení nabídek
» rok 2013 — finální rozhodnutí