Volkswagen potvrdil zájem dokoupit podíl ve Scanii, akcie šly dolů

Volkswagen, ilustrační foto

Volkswagen, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Cena akcií německé automobilky Volkswagen se dnes propadla až o 7,5 procenta. Podle analytiků za to může neuspokojivý výhled pro letošní rok a také plán na nákup zbývajících akcií ve švédské divizi Scania.

Volkswagen v pátek oznámil, že za zbývajících zhruba 37 procent akcií ve švédském výrobci nákladních vozů Scania, které dosud nevlastní, nabídne celkem 6,7 miliardy eur (183 miliard korun). Peníze na to chce získat mimo jiné novou emisí svých akcií.

Volkswagen v posledním desetiletí utratil miliardy eur za zvýšení podílu ve Scanii a dalším výrobci nákladních aut MAN. Cílem tohoto snažení je snížení nákladů a sesazení firmy Daimler z pozice největšího světového výrobce nákladních aut. V současnosti Volkswagen vlastní 62,6 procenta akcií Scanie a na hlasovacích právech má podíl 89,2 procenta.

Automobilka také předpověděla, že podíl provozního zisku na tržbách se v letošním roce bude pohybovat v rozmezí 5,5 až 6,5 procenta. Analytici podle agentury Reuters provozní marži odhadovali na 7,4 procenta.

Automobilka v pátek oznámila, že její provozní zisk loni vzrostl o 1,5 procenta na rekordních 11,7 miliardy eur (320 miliard korun). Tržby se zvýšily o 2,2 procenta na 197 miliardy eur.

Evropská jednička
Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě. Součástí koncernu Volkswagen jsou vedle vlajkové VW a Škody i značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat. Předloni firma převzala výrobce sportovních vozů Porsche.