Vstřícné gesto k USA: Německo ještě letos vybere místo pro terminál na zkapalněný plyn

LNG

LNG Zdroj: profimedia

LNG
2
Fotogalerie

Německo chce do konce roku vybrat místo, kde postaví terminál pro zkapalněný zemní plyn. Podle ministra pro hospodářství a energetiku Petera Altmaiera jde o vstřícné gesto vůči Spojeným státům, které chtějí do Evropy dopravit více svého plynu. Informoval o tom server Euractiv. Dodávky z USA by mohly snížit váhu Ruska, které má nyní na dovozu plynu do Německa podíl kolem 60 procent.

.„Máme nyní na výběr tři města, kde je možné terminál postavit, rozhodneme se do konce roku,“ uvedl podle Euractivu Altmaier po setkání s Marošem Šefčovičem, viceprezidentem Evropské komise a komisařem odpovědným za projekt Energetické unie. Německá společnost Uniper k tématu uvedla, že je připravena importovat LNG a distribuovat jej v případě, že bude terminál stavěn ve Wilhelmshavenu, blízko jejích skladovacích prostor.

Německé firmy zvažují výstavbu terminálu na LNG, protože poptávka po plynu v Evropě roste. Nizozemsko, které je jedním z důležitých dodavatelů do Německa, omezuje těžbu na gigantickém poli Groningen a do roku 2030 ji chce ukončit, uvedla agentura Reuters. Zájem o prodej LNG do Německa má i Katar.

Evropská unie už v červenci uvedla, že bude pracovat na zvýšení dovozu LNG ze Spojených států. Ze strany unie to byla snaha odradit amerického prezidenta Trumpa od zavedení dalších nových cel na zboží z Evropy. 

Altmaier však uvedl, že plán na výstavbu terminálu pro LNG nesouvisí s podporou Německa pro projekt Nord Stream 2.

Americký prezident chce, aby plyn ze Spojených států konkuroval exportu ruského zemního plynu do Evropy. Již dříve obvinil Německo, že je v zajetí Moskvy kvůli své obrovské závislosti na ruském plynu a vyzval, aby Berlín odmítl finančně podpořit plánovanou výstavbu plynovodu Nord Stream 2 na čerpání plynu z Ruska do Německa, ve výši 11 miliard dolarů. "Domníváme se, že pro německé obyvatele je nešťastné, že jejich zem vyplácí miliardy a miliardy dolarů ročně za svou energii Rusku," uvedl americký prezident. USA chtějí začít dodávat LNG do Německa do čtyř let. Jejich surovina však vyjde v porovnání s ruským dodavatelm dráže.

Kritici plánovaného plynovodu ale současně zmiňují, že Ukrajinu zbaví lukrativních poplatků za přepravu plynu a zvýší dominanci ruského monopolu Gazprom. Altmaier k tomuto zopakoval žádost Německa, aby Moskva i nadále pokračovala v zasílání „dostatečných“ zásob prostřednictvím plynovodů na Ukrajině.