Výdaje na výzkum v Česku poprvé překonaly průměr EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ModemTec

Výdaje na výzkum a vývoj loni činily 77,9 miliard korun a oproti roku 2012 vzrostly o osm procent (o 5,5 miliardy). Intenzita výzkumu a vývoje dosáhla loni téměř dvou procent HDP. Česká republika tak tímto podílem výdajů poprvé přeskočila průměr Evropské unie a například Velkou Británii i Irsko.

Meziročně ale výdaje rostly pomaleji než ve dvou předcházejících letech. Na rozdíl od předchozích dvou let, kdy rostly výrazně především veřejné a zahraniční zdroje, se na růstu výdajů v roce 2013 podílely z velké části podnikatelské zdroje, uvedl dnes Český statistický úřad.

„Není to tak výrazný nárůst, jako v předchozích letech, ale v porovnání s ostatními státy poměrně slušný. Za tři roky se výdaje na výzkum a vývoj zvýšily o polovinu a od roku 2005 dokonce dvakrát,“ řekl vedoucí oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ Martin Mana.

Pětina zdrojů míří o soukromé sféry

Téměř pětina z tuzemských veřejných zdrojů šla na financování soukromého výzkumu, což je více než evropský průměr. Z veřejných zdrojů bylo vynaloženo 27 miliard a nejvíce směřovalo do vysokých škol (11,8 miliardy korun, meziroční nárůst 4,7 procent), naopak pokles zaznamenala Akademie věd ČR, a to o 1,2 procenta oproti předloňskému roku.

Firmy málo využívají kapacity vysokých škol

Podniky investovaly především do svého výzkumu a podle zjištění statistiků však nadále málo využívají kapacit vysokých škol a akademických ústavů. Pouze dvě procenta čili 400 milionů korun výdajů, které byly vynaloženy na veřejných vysokých školách, se platily z podnikatelských zdrojů. To je jedna z nejnižších hodnot ze všech sledovaných zemí EU a OECD, upozornil ČSÚ.