Vynálezce se soudí s OKD, žádá 2,4 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Straka, Mlada fronta

Přes 2,4 miliardy korun chce Otakar Černý po těžební společnosti OKD. V žalobě tvrdí, že firma neoprávněně používá zlepšovací návrh, ve kterém má Černý podíl, a firma se tak při těžbě uhelných kalů bezdůvodně obohacuje. Žalobu projednával pražský městský soud, který se k případu kvůli doplnění důkazů vrátí 2. září.

Černý chtěl původně po těžební firmě přes miliardu, ale u soudu svůj návrh rozšířil o dalších více než 1,4 miliardy korun. Tyto peníze jsou za období mezi roky 2009 a 2013, kdy se podle jeho žalobního návrhu firma na zlepšováku neoprávněně obohatila.

Starší muž, jenž firmu zažaloval, se o případu nechtěl bavit. Snažil se také o to, aby nemohla být v soudní síni veřejnost, aby se neprozradily principy zlepšovacího návrhu. Soudkyně mu nevyhověla, ale zároveň slíbila, že se před veřejností nebudou bavit o principech zlepšováku.

V části žaloby, kterou má ČTK k dispozici, si Černý stěžuje, že firma těží uhelné kaly z nádrže Doubrava 1. Poté se vytěžený kal zpracuje a OKD ho podle žaloby prodává se ziskem.

Zlepšovák se už nepoužívá, hájí se OKD

Podle advokáta Richarda Doláka, který zastupuje OKD, jsou však nároky Černého neoprávněné, protože se zlepšovák od roku 2007 nepoužívá. Navíc je prý znám již z přelomu 80. a 90. let. „Chce peníze za dobu, kdy zlepšovací návrh vůbec nefungoval,“ řekl Dolák, který požaduje, aby byla žaloba na OKD zamítnuta.

Muž s OKD v minulosti vedl podobné spory. Justice některá řízení pravomocně zastavila, v dalším případu Černý stáhl žalobu sám. „Kvůli protahování jednání už jsem na to neměl nervy,“ řekl soudu Černý. Kvůli této žalobě pražský soud musel dlouho čekat, aby mohl v jednání pokračovat.

Pět procent produkce

OKD letos předvedla, jak se kaly těží. Podílí se na tom sací bagr vybavený těžebním zařízením, které narušuje sediment a kal na dně nádrže. Pomocí kalového čerpadla je narušený sediment dopravován na břeh nebo do dalších technologií. Firma z nádrží ročně vytěží okolo 300 tisíc tun uhelné hmoty, což je více než pět procent roční produkce.

Černouhelné doly OKD vlastní těžební společnost New World Resources. OKD má v současné době zhruba 11 tisíc zaměstnanců.