Vypínáme. V Německu se má odstavit 57 elektráren kvůli nízkým cenám

Uhelná elektrárna Mehrum - ilustrační foto

Uhelná elektrárna Mehrum - ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: martin via Flickr

Němečtí výrobci elektřiny od začátku roku nahlásili odstávku 57 konvenčních elektráren. Vyplývá to ze zprávy německé Spolkové síťové agentury. Důvodem jsou nízké burzovní ceny, před třemi lety se cena megawatthodiny pohybovala kolem 50 eur, dnes je zhruba na 30. Tuto situaci podle dodavatelů způsobuje podpora obnovitelných zdrojů v rámci vládní energetické politiky Energiewende.

Mezi elektrárnami nahlášenými k odstávce jsou i velká zařízení s výkonem nad 2,3 gigawattů. Některé z nich se mají od sítě odpojit natrvalo. Uzavírky oznámily velké společnosti jako E.on, RWE, EnBW, Vatenfall, ale i regionální dodavatelé.

Spolková síťová agentura registruje pouze samotná ohlašení a neeviduje, jestli zařízení budou odpojena natrvalo. Pokud by odstávka měla ohrozit stabilitu sítě v daném regionu, může regulátor nařídit pokračování provozu, k tomu došlo v 11 případech.

Uzavírání elektráren by mohlo ohrozit německou energetickou bezpečnost, varovala generální ředitelka Spolkového svazu energetického a vodního hospodářství Hildegard Müllerová. „Zamrznutí hrozí i při stavbě nových elektráren, každé druhé plánované zařízení je v ohrožení,“ řekla deníku Welt Müllerová.

Vláda: elektráren je dost

Podle spolkové vlády jsou ale energetické kapacity dostatečné i pro případ krizové situace v zimním období. Souhrnný instalovaný výkon německých elektráren totiž dosahuje 197 gigawattů, přičemž denní spotřeba celé země se pohybuje mezi 60 až 80 gigawatty.

Vývoj referenčního indexu ceny elektřiny PhelixVývoj indexu PhelixVývoj indexu Phelix|Finanzen.netZdroj: Finanzen.net

Přechod k obnovitelným zdrojům je pro Německo vskutku nákladný.Podle výpočtu Německého hospodářského institutu pro deník Handelsblatt stojí politika Energiewende zemi 28 miliard euro ročně.

Pokud se částka přepočte na domácnost s průměrnou roční spotřebou 3500 kilowatthodin, ta zaplatí za energetickou strategii 270 euro za rok. Výpočet zahrnuje náklady na podporu obnovitelných zdrojů a investice do přenosové soustavy.

I politici hlavní vládní strany CDU se proto ptají, zda si Německo pod sebou samo neřeže větev. „Velká koalice musí na energetické politice ještě zapracovat,“ myslí si křesťanskodemokratický politik Carsten Linneman, který v CDU vede zájmovou organizaci podnikatelů. „Energiewende vede k nebezpečné komparativní nevýhodě, která odhání investory a likviduje pracovní místa.“