Vyrábějí si vlastní elektřinu. Musí za ni platit? Firmy tápou

Litvínovský Unipetrol

Litvínovský Unipetrol Zdroj: Unipetrol

Letošní novela energetického zákona zkomplikovala život firmám, které si vyrábějí elektřinu pro vlastní spotřebu. Ani po půlroce nevědí, jestli mají platit desítky milionů korun za systémové služby, které používá provozovatel přenosové soustavy ČEPS k úhradě nákladů za stabilizaci sítě. Firmy přitom faktury, na nichž poplatek za systémové služby figuruje, dostávají. Část jich jeho platbu akceptuje, část jej zaplatí, ale vzápětí fakturu reklamuje, a některé ho rovnou neplatí.

Z energetického zákona od začátku roku vypadla povinnost, aby firmy za vlastní vyrobenou elektřinu poplatek za systémové služby platily. Právní posudek, který si nechal zpracovat Svaz průmyslu a dopravy, tvrdí, že nyní firma, která si elektřinu vyrábí, rozvádí ji ve vlastní lokální distribuční soustavě a spotřebovává ji, poplatek bude platit jen v případě, že s výrobcem elektřiny uzavře smlouvu o dodávkách.

Protože často ale všechny tři činnosti spadají pod jednu firmu, musel by podnik uzavírat smlouvu sám se sebou, což není možné. „Tento problém se týká patnácti našich členů, ale postiženo bude více firem. U těch menších se pohybují v milionech korun, u větších jde o desítky milionů,“ říká tajemník Sdružení velkých spotřebitelů energie Karel Šimeček.

Mezi velkými firmami, které nevědí, zda systémové služby platit, je například Unipetrol. Šimeček tvrdí, že ve srovnání s loňskem by nyní musely firmy platit poplatek ve dvojnásobné výši. Také jsou diskriminovány vůči podnikům, které sice mají vlastní výrobnu, ale nemají licenci na provoz lokální distribuční soustavy a elektřinu si dopravují interními rozvody. Pak systémové služby za vlastní elektřinu neplatí.

Energetický regulační úřad s takovým výkladem nesouhlasí. Trvá na tom, že firmy, které mají vlastní distribuční soustavu, se musejí chovat jako ostatní distributoři a poplatky za systémové služby účtovat. „Už několik měsíců spolupracujeme na koordinovaném postupu s ministerstvem průmyslu a obchodu. To je gestorem energetického zákona a ERÚ by nerad předjímal výsledky společných jednání,“ uvádí mluvčí ERÚ Vladimír Černý k řešení nynější situace.

Ministerstvo s postojem regulátora souhlasí. Firmy s vlastní výrobou a distribuční soustavou by měly za vlastní spotřebovanou elektřinu systémové služby platit. „Připravujeme novelu energetického zákona, v níž tuto otázku vyjasníme,“ dodává mluvčí ministerstva František Kotrba.