Vyrábět elektřinu se nevyplatí. Česko ji v budoucnu raději doveze

Zdroj: Cez a.s.

Stát po zrušení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín zásadním způsobem změní strategii nakládaní s elektrickou energií. Zatímco dosud Česko patřilo k největším vývozcům na světě, v budoucnu ji bude dovážet. Obává se totiž, že kvůli obnovitelným zdrojům elektřina ještě zlevní.

Vyplývá to z dokumentu, o kterém informovaly dnešní Hospodářské noviny. Podle listu spočívají obavy ministerstva taky v tom, že evropský trh bude vinou nárůstu státních dotací pokřivený natolik, že se export nevyplatí.

Dokument „Státní energetická koncepce“ je energetickým plánem pro dalších 25 let. Připravuje jej ministerstvo průmyslu a do konce roku má být předložen vládě. Podle zveřejněných informací dojde k útlumu výroby elektřiny z uhlí a nové jaderné bloky se budou stavět později, než se doposud předpokládalo. Zatímco spotřeba elektřiny bude stoupat, objem výroby se nezmění.

Naopak by mohlo dojít k mírnému útlumu výroby elektrické energie. Ceny elektřiny jsou prý tak nízké, že již dnes se některým podnikům její produkce nevyplatí. Jako příklad uvádí dokument ministerstva plynovou elektrárnu v Počeradech. Nyní Česko vyváží do zahraničí přibližně pětinu své roční produkce elektřiny. Nový plán mluví naopak o tom, že za 25 let bude muset země dovézt pět procent spotřeby.

Dotační deformace

Světovou energetikou otřásají obnovitelné zdroje. Podle ministerstva průmyslu jsou původní předpoklady zdeformovány zejména kvůli dotacím, které budou státy poskytovat ztrátovým elektrárnám pro případ, že obnovitelné zdroje nepokryjí celkovou energetickou poptávku.

„Díky tomu se zásadně mění předpoklady evropské energetiky. Nejde již o to, že elektřina je obchodní artikl, který se může se ziskem exportovat. Nově je hlavní bezpečnost dodávek a počítáme s tím, že trh se tak bude dále deformovat,“ řekl pro Hospodářské noviny náměstek ministerstva průmyslu Pavel Šolc, který je za koncepci zodpovědný. „Pokud má stát dotovat kapacitu, nemůže přece skrze export dotovat bezpečnost sousedním státům,“ dodal.

Příliš levná elektřina měla mít na svědomí také zrušení plánů na výstavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Při současných historicky nejnižších cenách elektřiny se jaderná elektrárna nedá bez státních garancí postavit a provozovat se ziskem. Vláda Bohuslava Sobotky ale tyto záruky ve výši desítek miliard korun ročně odmítla skupině ČEZ přidělit.