Výroba piva loni díky radlerům a exportu opět stoupla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Krize pivovarníků je zřejmě definitivně zažehnána. Výroba piva v České republice loni meziročně stoupla o 2,75 procenta, což znamená, že výroba rostla druhý rok po sobě. Výsledky dnes zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven. V letech 2008 až 2010 přitom produkce piva v Česku v důsledku krize, snaze Čechů šetřit a odlivu turistů klesala, v součtu let 2009 a 2010 o celých 14,5 procenta. Konkrétní výši výstavu svaz neuvedl.

Nárůst byl způsoben zvýšeným objemem exportu o devět procent a poptávkou po pivních mixech. Výstav pro tuzemsko se zvýšil pouze o 1,4 procenta. Produkci si mezi sebe rozděluje šest velkých pivovarských společností, 27 samostatných pivovarů a dalších zhruba 160 minipivovarů a restauračních pivovarů.

Zvýšený prodej piva a mírné zdražení pivovarnické produkce v důsledku růstu cen vstupů jsou také hlavní příčinou nárůstu tržeb pivovarů včetně exportu na více než 32 miliard korun. To je meziročně více o 1,4 procenta.

Roste zájem o PET lahve

Přestože celkový výstav v loňském roce mírně vzrostl oproti roku předchozímu, výroba tradičních druhů piv poklesla. „Trendem roku 2012 jsou pivní mixy, jejichž spotřeba činila 434 tisíc hektolitrů. Konzumace ostatních druhů piv stagnuje, až mírně klesá. Dále přetrvává obliba piva v PET lahvích a plechovkách,“ uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Průměrná spotřeba piva na jednoho obyvatele ČR ale stagnuje a i loni činila 144 litrů na hlavu za rok.

Podle Šámala bude pokračovat trend inovací obalů a produktů. Důvodem je, že podíl pivních mixů je stále nižší než v okolních, rovněž tradičních pivařských zemích. Například v Německu je jejich podíl deset procent a v Rakousku sedm procent.

„Z toho vyplývá, že máme v této kategorii ještě rezervy. Díky tomu zůstáváme mírnými optimisty a očekáváme celkové zvýšení výstavu v letošním roce v jednotkách procentních bodů,“ podotkl Šámal.

Boom minipivovarů