Výrobce svítidel Hormen CE rozšíří výrobu v Brně

Produkce společnosti Hormen CE

Produkce společnosti Hormen CE Zdroj: hornet

Marek Fišer, spolumajitel a marketingový a finanční ředitel (vlevo) s generálním ředitelem Jiřím Hrachovinou
Produkce společnosti Hormen CE
Produkce společnosti Hormen CE
Produkce společnosti Hormen CE
5
Fotogalerie
Významný dodavatel svítidel pro kancelářská a obchodní centra Hormen CE zvažuje rozšíření své výroby. Nyní v Brně působí v pronajatých prostorech. Ve hře je do dvou let vybudování zcela nové vlastní továrny v jihomoravské metropoli či jejím okolí. Plánované nové prostory budou mít kolem šesti tisíc metrů čtverečních. Tedy asi trojnásobek současného stavu. Navíc firma do nové lokality přesune i logistiku, kterou pro ni v současnosti zajišťuje externí firma.

„Když by nám teď skokově vyrostl obrat na dvojnásobek, tak to nevyřešíme rozšířením směn, ale kapacity nám budou jednoduše chybět,“ řekl spolumajitel Hormenu Marek Fišer. V závislosti na množství zakázek společnost v současnosti vyrábí na jednu až dvě směny. Zaměstnává kolem sedmi desítek lidí.

Investice souvisí s další expanzí firmy. „Sázíme na to, že s tímto špičkovým technologickým vybavením se nám podaří lépe proniknout na zahraniční trhy,“ říká Fišer.

Plánované nové prostory budou mít kolem šesti tisíc metrů čtverečních. Tedy asi trojnásobek současného stavu. Navíc firma do nové lokality přesune i logistiku

Hormen loni utržil kolem 163 milionů korun, letošní plán počítá s růstem na 175 milionů. „Cíl bychom měli bez problémů splnit a asi i překonat,“ dodal finanční šéf Hormenu. Do pěti let by se společnost měla dostat v tržbách přes 300 milionů korun a stejně jako v posledních letech vydělávat.

Nad společností si stále udržuje vlastnickou kontrolu čtveřice jejích zakladatelů v podobě Jiřího Hrachoviny, Marka Fišera, Kamila Karase a Petera Voříška. Od loňského podzimu se Hormen ještě s dalšími firmami z oboru Trevos a Halla potýká s insolvenčním řízením. Podle společností je celé vymyšlené.

Hormen postavil byznys na dobrém světle

Psal se rok 2004 a čtyři kolegové pracující pro velkého nadnárodního dodavatele svítidel se po personálním zemětřesení v koncernu rozhodli založit svůj vlastní byznys. Za původně nepříjemný impulz v současnosti děkují. Přibrali polského partnera, který získal lehkou majoritu, a vznikla společnost Hormen CE.

Marek Fišer, spolumajitel a marketingový a finanční ředitel (vlevo) s generálním ředitelem Jiřím HrachovinouMarek Fišer, spolumajitel a marketingový a finanční ředitel (vlevo) s generálním ředitelem Jiřím Hrachovinou|hornetMarek Fišer, spolumajitel a marketingový a finanční ředitel (vlevo) s generálním ředitelem Jiřím Hrachovinou

Polský partner se sice zanedlouho rozhodl jít vlastní cestou, čtveřice „otců zakladatelů“ ale pokračovala dál. „Začínali jsme u jednoho tapetářského stolu a v místnosti o patnácti metrech čtverečních,“ vzpomíná na začátky Marek Fišer, jeden ze zakládajících partnerů a současný finanční a marketingový šéf firmy. Aktuálně Hormen zaměstnává kolem sedmi desítek lidí.
„Dnes jsme spolu s asi dvěma nadnárodními firmami v České republice špičkou v projektovém osvětlování,“ dodává Fišer.

Také díky tomu získal loni Hormen v Praze ocenění Firma roku. Přidanou hodnotu podnik vytlouká mimo jiné dodávkami ucelených řešení. Od spolupráce s architektem na designovém konceptu přes zpracování podkladů pro projektovou dokumentaci až po samotné zprovoznění osvětlovacích systémů.

Produkce společnosti Hormen CEProdukce společnosti Hormen CE|hornet

A také tím, že je schopný vyrábět svítidla i v malých sériích, kterých by se velké korporace ani nedotkly, protože umí chrlit jen velké objemy. Hormen naopak sází také na produkci designových svítidel, u nichž se nebojí originálních kombinací skla, železa a hliníku.

Profesionálové se nepropouštějí

Za nejdůležitější milník v životě podniku označují jeho představitelé rok 2008. Tehdy kromě rychlého růstu začala společnost budovat také vlastní výrobní kapacity. „Nebylo to v úplně nejšťastnější čas. Upřímně přiznávám, že první dva roky jsme na nich strašně prodělali,“ vzpomíná spolumajitel Hormenu.

Firma úzce napojená na developerskou výstavbu se rychle svezla dolů s celým oborem. Developeři přestali stavět a tržby Hormenu se z roku na rok propadly zhruba o třetinu. Úsporným řezům se firma nevyhnula. Svých profesionálů se ale nezbavila. „Vychovat člověka pro naše potřeby je velmi komplikované,“ říká Fišer.

160 milionů korun loni Hormen utržil

V jednom z krizových let společnost utržila dokonce méně než sto milionů. Aktuálně už je ale zpátky na původních hodnotách a s loňskými tržbami přes 160 milionů korun je již dokonce překonala.

Jestli něco recese podle manažera Hormenu změnila, tak je to obchod. „Před krizí jsme s architektem navrhli řešení, přišlo jedno kolo tendru, a protože už to bylo časově velmi na těsno, řekl si developer jen o symbolickou slevu a pak už tlačil na dodávku. Od krize se ale tendruje na mnoho a mnoho kol,“ popisuje byznysmen změny na trhu. A zatímco dříve stavebníci kývli prakticky na všechno, s čím architekti přišli, v současnosti si náklady a efektivitu pečlivě střeží.

Produkce společnosti Hormen CEProdukce společnosti Hormen CE|Hormen

Až do konce roku 2012 Hormen CE vyráběl ve Vrchlabí. O rok později firma přikoupila brněnskou společnost Olli elektro CZ. Hormenu to umožnilo rozšířit portfolio produktů a navíc získal technologie pro další rozvoj. V něm ale pokračuje i nyní. Loni firma investovala do nákupu dalších strojů třicet milionů korun. V současnosti na jižní Moravě kuje plány na vybudování zcela nového výrobního závodu.

Rozšíření výroby plánuje mimo jiné kvůli očekávanému posílení odbytu v zahraničí. Tam se dosud Hormen příliš nechytil. „Mysleli jsme si, že vstup na zahraniční trhy bude výrazně lehčí,“ líčí Fišer. Zatím asi nejdůležitější dodávkou Hormenu v cizině je osvětlení první etapy kancelářského komplexu Comcity, který skupina PPF buduje v Moskvě.

Problém s veřejnou zakázkou

Další sférou, které se podnik dlouho vyhýbal, byly dodávky v rámci veřejných zakázek. Před časem se to ale rozhodla změnit, protože se na obzoru rýsovaly lukrativní tendry Dopravního podniku Praha, a to zvláště s rozšiřováním metra a osvětlením pro nové stanice.

„Zjistili jsme, že to vůbec není lehká záležitost. Třeba na technické řešení, které je ze strany dopravního podniku vyžadováno, má schválený užitný vzor společnost Vávra osvětlení,“ vypráví jeden z partnerů Hormenu. Firma prý sice zjistila, že nárok na ochranu tohoto užitného vzoru není, ani po dvou letech ale ještě není ukončeno řízení o jeho zrušení.

Podivný insolvenční útok

S pokusem o průnik do zakázek pro DPP se překrývá také začátek nejrůznějších peripetií, kterým Hormen čelí dodnes. Nástup kontrol z nejrůznějších úřadů by byl ještě menším zlem. Společnost však spolu s dalšími významnými hráči z oboru, firmami Trevos a Halla, čelí od loňského roku vážnému insolvenčnímu útoku.

Neznámá firma Telepike, o jejímž byznysu není nic známo, se ve všech třech případech ohání směnkami, které prý výrobci osvětlení podepsali, ale nesplatili. Podle všech tří firem je vše do posledního puntíku vymyšlené. A to tak, aby z toho měla prospěch konkurence. Obchodní partneři Hormenu se na začátku lekli a zjišťovali, co se děje.

Naštěstí prý ale v drtivé většině pochopili, že insolvenční nájezd souvisí s jinými věcmi než se zdravím podniku, a nezměnili tak například obchodní podmínky. Dokonce došlo ke kuriózní situaci, kdy ve finále jednoho tendru se ocitly Hormen a Halla, dvě firmy v „insolvenci“. Navzdory těmto peripetiím společnost spřádá plány na rozvoj dalšího byznysu.

Mimo jiné kvůli rozmachu úsporného svícení. Jen LED svítidla letí ročně nahoru o desítky procent. Aktuálně se již přes polovinu všech nových zakázek realizuje pomocí této technologie.

Sázka na rekonstrukce a výměnu osvětlení

V branži se také počítá s tím, že v příštích letech klesne význam dodávek pro kancelářské novostavby a naopak se zvýší podíl rekonstrukcí. Mimo jiné díky dotacím, které bude možné čerpat například na výměnu starého osvětlení na úsporné.

„To pro nás určitě bude tahák byznysu v následujících třech letech. Stav osvětlení v některých starších výrobních halách je totiž tristní,“ poznamenal spolumajitel Hormenu. Výměnou světel se prý podniky mohou dostat na třicet procent původních nákladů na svícení.

Produkce společnosti Hormen CEProdukce společnosti Hormen CE|hornet

To potvrzuje například developerská firma P3, která na výstavbě svých skladů spolupracuje s Hormenem již dlouhé roky. „Systémy moderního osvětlení s inteligentním řízením instalujeme pro naše klienty za účelem dosažení úspor elektrické energie. Tyto úspory režijních nákladů naši klienti velmi oceňují,“ sdělil šéf tuzemské části P3 Tomáš Míček.

Udělat fiktivní dokumenty k návrhu insolvence zabere dvě hodiny