Výrobci lihovin: Překolkování není nutné

Ilustrační foto (Foto: ČTK)

Ilustrační foto (Foto: ČTK) Zdroj: CTK

Unie výrobců a distributorů lihovin (UVDL) reprezentující zhruba 81 procent trhu podle tržeb za lihoviny se brání proti tomu, aby jejich starší produkce, stažená kvůli vyhlášení částečné prohibice v Česku před deseti dny, byla označena novými, upravenými kolky. Takový postup navrhuje ministerstvo financí jako podmínku pro to, aby se lihoviny, vyrobené před začátkem metanolové aféry, mohly vrátit na pulty obchodů.

Nový kolek ale dostanou jen ty šarže lihovin, které budou obsahovat i jakýsi rodný list včetně informací o původu lihu, z něhož byla lihovina vyrobena, a protokolu akreditované laboratoře o absenci metanolu a látek používaných k čištění denaturovaného lihu.

„Produkty členů UVDL, které budou uvolněny do maloobchodního prodeje, jsou prověřené a bezpečné, bez ohledu na označení starým či novým kolkem, neboť systém dohledatelnosti je v současné době aktivní u všech členů naší organizace. Proto nevidíme důvod k vracení našeho zboží od prodejců zpět k překolkování,“ uvedl dnes po jednání unie generální ředitel vizovické společnosti Rudolf Jelínek a.s. Pavel Dvořáček.

Členové unie se chtějí v budoucnu podílet na vytvoření plánu pro dlouhodobé potlačení černého trhu. „V dlouhodobém horizontu požadujeme překvalifikovat držení nepřihlášené destilační aparatury a nakládání s nelegálním alkoholem zpět na trestný čin, zabývat se otázkou licencovaného prodeje lihovin a regulace prodejních míst a snížit objem spotřebitelského balení ze šestilitrového na maximálně třílitrové včetně povinného balení jednolitrových produktů pouze do skleněných obalů,“ uvedl Dvořáček.

Z dnešního jednání členů unie nakonec naopak nevzešel žádný závěr týkající se případných požadavků na kompenzace ze strany státu za škody na tržbách, které způsobilo vyhlášení částečné prohibice a zákazu prodeje lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent před deseti dny. „Naše organizace se shodla na tom, že v současné chvíli není na pořadu dne řešit otázku finančních ztrát a jejich kompenzace,“ podotkl Dvořáček. Podle dřívějších informací vznikají likérkám ztráty na tržbách asi 15 milionů korun za každý den prohibice.