Výrobci osvětlení se již rok brání insolvenčním útokům

Produkce společnosti Hormen CE

Produkce společnosti Hormen CE Zdroj: Hormen

Ani rok po uvalení insolvenčního režimu na trojici velkých tuzemských výrobců osvětlení na základě podivného návrhu neznámé firmy bez majetku nedospěly soudy k vyřešení této kauzy. Přitom podle napadených firem Halla, Hormen a Trevos jsou insolvenční návrhy účelové a jejich jediným cílem je kazit byznys. Soudy si kauzu přehazují a insolvenčnímu navrhovateli zastoupenému mladíkem s bydlištěm na radnici v Sedlčanech se daří případ stále protahovat. Kauzu sleduje i státní zastupitelství.

„Insolvence nám způsobuje nejrůznější administrativní peripetie. Například jsme půl roku nebyli schopni přihlásit vozidla na Dopravním inspektorátu. Naši zaměstnanci mají obrovské problémy se získáváním hypoték či jiných úvěrů u bank,“ líčí dopady spolumajitel a finanční šéf Hormenu Marek Fišer. Firma má také potíže s proplácením dotací za nakoupené technologie, někteří dodavatelé vyžadují zálohy.

V trestním oznámení podaném napadenými firmami se naznačuje, že může jít o nekalý konkurenční boj související s dodávkami osvětlení pro Dopravní podnik Praha. Z nich dosud profituje téměř výhradně společnost Vávra osvětlení pražského podnikatele Romana Vávry. Napětí stupňují obří tendry pro novou trasu metra D, které jsou již na obzoru.

Občan Tázler

Insolvenční návrhy podala společnost Telepike vlastněná podle obchodního rejstříku mladíkem Danielem Tázlerem s trvalým bydlištěm na radnici v Sedlčanech. Oháněl se směnkami, které však podle výrobců světel byly falešné. Tázler byl podepsaný také pod padělanými smlouvami, pomocí kterých se někdo chtěl zmocnit akcií turnovského Trevosu. Kontakt na Tázlera neexistuje, na vzkazy zaslané na jeho profil na sociální síti nereaguje.

Fišer z Hormenu odhaduje, že bude trvat nejméně půl roku, než se věc vyřeší. „A to se již někde v šuplíku zcela jistě vyskytuje nový insolvenční návrh jiného ‚námi okradeného chudáka‘,“ dodal podnikatel. Takový nový návrh, který podala další neznámá firma Download, za niž vystupuje Daniel Pintea z Rumunska, již schytaly Halla a Trevos. Také v tomto případě se navrhovatel ohání směnkami, které podle výrobců nejsou pravé.

Udělat fiktivní dokumenty k návrhu insolvence zabere dvě hodiny